11 - месечната Емили от Симитли стана талисман на кукерския фестивал в града, групи с призови награди и участия във филми дефилират на карнавала!

13 Януари 2018 | 15:23
0 коментара
Култура

11 - месечната Емили е най - малката участничка в днешния кукерски карнавал в Симитли. Госпожицата е от групата на 1-ви квартал, 2-ра група, град Симитли. 

В цялата група има общо 107 участника, от които 17 са деца. 

А иначе, групи с много призови награди, както и участие във филми, участват във фестивала в Симитли. Такава е и групата на с. Жабокрът, община Кюстендил. Тя  е с ръководител Даниел Валявичарски. Броят  на участниците в нея е 70 /60 мъже, 5 жени и 5 деца/.
Кукерска група “Джамалари” е към  читалище “Пробуда – 1928” с.Жабокрът, община Кюстендил. 
Всяка Нова  година  кукерската група посещава домовете на стопаните от селото, като им пожелава здраве, дълголетие, щастие, плодородие през новата година.
Кукерите прогонват злото и злите духове от всеки дом. Групата е постоянен участник във фестивали в гр. Перник, гр. Симитли, гр. Панагюрище, гр. Раковски, гр. Лесковац – Сърбия, с. Широка лъка, гр. Разлог и др. от които има многобройни  награди.
На 01.02.2015г. в участие на международния фестивал в гр. Перник групата се завърна с призова награда „Златен медал” за маски и котюми.
В миналогодишния фестивал през 2017г. в гр. Симитли кукерската група бе наградена за цялостно участие с I –во място. Най – възрастния участник е на 66 години и се казва Асен Манов.
Кукерската група от град Симитли с ръководител Димитър Димитров се състои от 250 участници.
Кукерската група  представи обичая „Стара сватба” (посрещане булката и младоженеца от свекъра и свекървата).
Кукерската група от I-ви квартал, II- ра група, гр. Симитли с ръководител Кристиян Качулски се състои от 107 участници /60 мъже, 30 жени и 17 деца/.
 Участниците в групата са пременени предимно като бабугери и старци. Персонажи като поп, булка и младоженец, мечка и мечкар и кючекини също намират място в групата.
Групата е съставена от наследници на преселилите се от с. Тросково, които възраждат традицията в квартала до ден днешен.
Групата представи традиционния български обичай „Васильовден”. В българския народен календар „Васильовден” се нарича Сурва. Младите сурвакари обикалят къщите и сурвакат стопаните за здраве и берекет през новата година.
През 2016г. кукерската група взима участие във филма „България в 4 сезона”
Групата е участвала на фестивала в Симитли през 2005г. и печели 3-то място, а през 2006г. и 2008г. участва в обединена група, която печели 1-ва награда.
На фестивала в гр. Симитли през 2015г. печели 2 – ра награда за най-оригинален кукерски костюм и наградата в памет на Васил Благоев „За принос и утвърждаване на кукерските и маскарадни игри в община Симитли”.
На последния фестивал, през 2016г. печели I – во място за цялостно представяне на групата, награда в памет на Васил Миланов Благоев и II – ро място за най-добър кукерски костюм.

Добавете Вашия коментар

TOP