107 - години свободно Банско

05 Октомври 2019 | 17:49
10 коментара
Култура

Паметник на Гоце Делчев бе открит в Банско по повод 107-ата годишнина от освобождението на града в хода на Балканската война.

Паметникът е  разположен в началото на улица „Гоце Делчев“ при пресечката с улица „Христо Ботев“. Този паметник е особено важен за местните жители, тъй като Делчев е бил учител в града, възстановил е комитета на ВМРО.

„Когато преди 107 години, поетът Пейо Яворов казва „Братя, от днес сте вече свободни българи!“, в сърцата на банскалии се ражда радост, която носим и до днес. Защото само свободният човек гради надежди, сам определя своето бъдеще и въвлича във вярата си за него следващото поколение. Изпитваме почит и благодарност към подвига на революционерите и се молим никога да не трябва отново да воюваме за тази най-висша ценност – да се наричаме свободни българи“, каза по време на церемонията кандидат-кмета на община Банско Георги Икономов.

Банско е първото селище от Пиринския край, което получава своята независимост от турската власт. То се освобождава само, като в него влиза четата на Христо Чернопеев. Легендарният поет Пейо Яворов с прочувствено слово в църквата „Св. Троица“ обявява свободата.

По спомени на Кочо Молеров, Пейо Яворов не говори с патос, а тихо и приглушено, но след думите му „Долу фесовете. Вече сте свободни“, цялата църква се изпълва с ридания за всичките мъки и жертви, за спотаяваните сълзи през всичките тези векове.

Интересно е как историята се завъртва отново и отново. В създадената еуфория един от четниците взима камък и започва да кърти полумесеца, издялан на южния вход на храма, но е възпрян от насъбралите се хора с думите: „Недей, това е история“.

На 8 октомври се взима решение Банско да бъде обявен за град и околийски център.

Добавени коментари

Димитря Мунуна Клечерова публикува:
07 Октомври 2019 | 14:36
Я сам Димитрия Мунина Клечерова, маж на Деса Клечерова Мис Пиги! Гласувайте за Джорето от ке останем без издръжка! Я зех фамилята на жената оти сам прост и дебел и оти чича и е шеф на градо! Банскале, само Джоре само ГЕРБ!
До Тя публикува:
06 Октомври 2019 | 11:56
Венета сприсе вече!!!!!!! Нети приляга усирепя то ти личи
Дани публикува:
06 Октомври 2019 | 11:45
Тая сган,тая измет трябва да се измете от Банско!Това са лайна,крадци и продажници.Икономовото мекере,Загорчиния путьо,Бего тъпака,плешивия депутат!Те се биха,плюха един срещу друг,и сега елате ни вижте пак сме заедно на кокала!Вън мама ви мръсна и боклуците,вие съсипахте Банско!
То публикува:
06 Октомври 2019 | 10:16
Венетооо, па си пияна ма! Как че ни говориш така ма еййй! Бегай си у София скумрио!
Той публикува:
06 Октомври 2019 | 10:01
Тази орда от първата снимка се движеше като башибозук по Банско,27.10. е деня в който трябва да изметем тази пасмина от Банско!
ТЯ публикува:
06 Октомври 2019 | 08:15
Пилиенца ми сладки, пак ли чуруликате? Нека кака ви обясни миличките ми - вашата лоша и омразна пиарка е писала реч, която е съобразена с всички исторически факти, миличките ми чобанчета. Щот' съм печена, ще обясна на няколкото хакерчета на Колчагов и другите марешки подлоги които пишат тука - ако в България е имало турско робство, на площадат в Банско нямаше да има църква , а джамия! Ама щот белото ви е дошло в повече, няма как да го разберете! Жоро Икономов имаше реч, която беше по всички правила на политическата и историческа етика! И точно Жоро Икономов ви освободи да, от селяндурщината ви, защото без него още щяхте да пасете добитъка, миличките ми! Айде, че не сте ми на нивото , нито на това на Жоро! Бай Бай, сладурчета! *Страхотна реч, Жоро, браво и само напред и да почерпиш пиарката! НИЕ СМЕ ГЕРБ, НИЕ СМЕ СИЛНИ, НИЕ МАЧКАМЕ ПРЕДАТЕЛИТЕ!
Историк публикува:
06 Октомври 2019 | 00:04
Какъв цинизъм,каква наглост!Човек,поробил цяло Банско да говори за освобождение !И в цялата му реч никъде не спомена турско робство!ПРката Венета и тук си показа нрава-милите турски наместници.От кой ни освобождава Яворов,Венето,защо не написа?Човек ,който не признава ,че в България е имало турско робство,открива паметник на войводата Гоце,отдал живота си в борба срещу турците .Венето,Гоце ще се обърне в гроба ,ако разбере че с Икономов му откривате паметник. Вие, най-големите туркофили в Банско.Венето,цинизма ти няма граници!
???? публикува:
05 Октомври 2019 | 23:14
СТРАННО, ПЕТЪР БАРИАКОВ КАКВО ПРАВИ В ТАЗИ КОМПАНИЯ. ОБЩИНСКИЯ СЪВЕТ ВЕЧЕ Е РАЗПУСНАТ И СЕ ОЧАКВА ИЗБОР НА НОВ? ТОЙ НЕ Е ЛИ ПРЕДСТАВИТЕЛ НА ВМРО??? ЖАЛКО, БЯХ СИГУРЕН, ЧЕ НА ТИЯ "ВОЙВОДИ"НЕМОЖЕ ДА СЕ ВЯРВА.
Въпрос публикува:
05 Октомври 2019 | 23:09
И Баряков ли е станал от ГЕРБ? Чифтосали са се с Икономов като свински маде.
"...историята се завъртва отново и отново." публикува:
05 Октомври 2019 | 23:07
Това ще се потвърди на 27 октомври,когато ще викнем:"Горе главите банскалии!От днес вече сте свободни от игото на Икономов!" Нямаше ли историк от музейните работници,който да ни припомни тази велика за банскарии история та пак тоя идиот ни се навря в очите??? Но времето му свършва от ден на ден,колкото повече се показва-толкова по-омразен става!

Добавете Вашия коментар

TOP