1069 лв.трябва да получава минимум човек за нормален живот у нас

15 Юли 2021 | 14:31
0 коментара
Бизнес

1069 лева нужни на месец за издръжка

Средната заплата мина 1500 лева

 

1069 лева е минималният праг, който трябва да получава един работещ в България към юни 2021, за да води нормален живот. Това е изводът от изследване на КНСБ за потребителските цени и заплатата за издръжка. Половината работещи българи обаче не достигат до нивата на заплатата за издръжка, а средната е недостижима за повечето от хората, заяви лидерът на синдиката Пламен Димитров.

В определянето на т. нар. “заплата за издръжка” влизат разходите за храна, жилище, образование, здравеопазване, облекло, транспорт и съобщения, работно време и почивка. Не се отчитат разходи за алкохол и тютюневи изделия.

Прагът на бедност не е едно и също със заплатата за издръжка, подчерта Димитров. По думите му средната работна заплата вече е преминала границата от 1500 лева. Това обаче далеч не значи, че половината работещи получават такива доходи, допълни Димитров. “При средната работна заплата има дълбоки регионални различия. Тя е два пъти по-малка от средната във Видин и с около 300-400 лева по-висока в София. В същото време около 2/3 от българите получават по-малка от средната работна заплата”, подчерта той.

Добавете Вашия коментар

TOP