102 Заплахи за бомби само за ден в десетки училища на страната

28 Март 2023 | 23:25
0 коментара
Общество
България
102 Заплахи за бомби само за ден в десетки училища на страната

Бомбена заплаха и за всички университети в България! Студентите са евакуирани, а учебните занятия - прекъснати.

 

102 са вече заплахите, получени по електронните пощи на учебните заведения в страната

 

Темата на писмото е "Спешно заявление", а текстът е следният:


ЦЯЛАТА ЧОВЕШКА РАСА ЩЕ БЪДЕ УНИЩОЖЕНА.

ЩЕ ВИ ПОСТАВИМ НА КОЛЕНЕ.

ВЪВ ВСИЧКИ УНИВЕРСИТЕТИ НА СОФИЯ ИМА САМОЦЕЛНИ ВЗРИВНИ УСТРОЙСТВА.

И СКОРО ТЕ ЩЕ ВЗРИВЯТ ВСИЧКИ ВАС.
СМЪРТ ЗА ДЪРЖАВАТА И ЦЯЛОТО ОБЩЕСТВО.

 

Нови бомбени заплахи са получени днес и в десетки училища в страната - по няколко в столицата и във Варна и всички заведения в Сливен, съобщиха от МВР.

 

Едно от учебните заведения е 22-о Средно училище „Георги С. Раковски“. Информацията за бомбената заплаха там е получена в 06.00 ч.

Според полицията в сградата не е имало ученици. Полицейското присъствие в района е засилено.

Директорката на учебното заведение Елена Кърпачева обаче заяви, че около 06.30 ч. са били евакуирани 30 ученици. Учебното заведение ще остане затворено за 24 часа, което няма да повлияе на учебния процес, поясни тя.

Сигнал за бомба е получен и в столичното 50-о Основно училище "Васил Левски" в кв. "Драгалевци". Учениците и персоналът са евакуирани. Учебните занятия са отменени за целия ден.

Сигнали за поставени взривни устройства са постъпили в 24 учебни заведения във Варна.

Имейл с бомбена заплаха е получен и в Математическата гимназия в Бургас. Учениците са евакуирани и часовете се прекратени, съобщи БНТ.

Сигнали за поставени взривни устройства са постъпили в сливенски училища, потвърди за БТА говорителят на областната полиция Първолета Мандинска.

От областната администрация съобщиха, че заседава Областният щаб.

Ученици са уведомени чрез онлайн платформата "Школо", че днес учебните занятия се прекратяват и ще бъдат уведомени за часовете утре чрез електронния си дневник.

Сигнали за поставени взривни устройства в училища в Плевен са постъпили тази сутрин до 10:20 часа.

 

Това съобщи за БТА старши експерт Мариана Цветкова, говорител на Областната дирекция на МВР (ОД на МВР) в Плевен.

Сигналите са за училища само на територията на община Плевен, като по тях работят служители на Първо и Второ районни управления. На място се извършват проверки. Ръководствата на учебните заведения сами ще решават как да реагират при тази ситуация – дали да разпуснат учениците или да продължат учебния процес.

В понеделник фалшиви сигнали за бомби в училища в София, Бургас и Варна вдигнаха службите у нас на крак. Стотици ученици бяха евакуирани заради заплашителни имейли.

„Здравейте, ние сме организация Fmull Free Misanthropic Unаbombers Legion. Всички човешки същества са гадни същества и копелета, които трябва да бъдат изтребени. Във всички училища са поставени тротилови заряди. Скоро ще взривят всички ваши училища в Бургас. Пожелавам ви да умрете", пише в заплашителния имейл, изпратен до бургаски училища.

 

Установено е, че IP адреса на изпращача не е български. В канала си в Телеграм организацията, изпратила имейлите, прокламира омраза срещу човечеството и децата.

 

Целта на заплахите е всяването на паника и страх и тази цел е постигната, посочи пред бТВ бившият директор на отдел „Киберсигурност“ към ГДБОП Явор Колев. Той заяви, че очаква подобни мейли да се завалят и към болнични заведения, където има лежащоболни.

 

Той коментира, че имейлът, изпратен до училищата, е написан на български с помощта на „Гугъл преводач“ и подателят е вероятно група от Руската федерация, която подкрепя военните действия в Украйна. Една от целите на такива групи е да станат известни, използвайки такъв агресивен текст, допълни Колев.

„Текстовете и посланията са типични за такива групи, които се занимават с такава дейност и не става дума за нашите местни избори. Властите трябва да помислят за създаването на един щаб, който да реагира при получаването на такива заплахи“, смята той.

 

Друг експерт по сигурност - Георги Балев, посочи, че не определя случая като хакерска атака, тъй като не са нанесени щети. „Виждаме изпращане на едно масово съобщение, откъдето идва целият проблем. Доста е лесно да се направи имейл и да се спусне по такъв начин, че да не се разбере какъв е изпращачът. Имейл системата е създадена през 70-те години и начинът на проследяване не ни помага много в днешни дни. Много лесно може да се създаде сървър, от който да се изпращат съобщения от всяка част на света", заяви той пред Нова тв.

 

По думите му вероятно авторът на бомбените заплахи е потиснат човек, още ученик.

„Хипотезите, по които се работи, са две. Едната е да бъде предизвикана паника и масово неходене на училище от страна на малка група ученици или конкретен ученик. Другата цел е дезинформационна кампания на чужда страна или хакерска група, имаща за цел да дестабилизира социално даден регион. Обикновено зад подобно случаи винаги излиза дете, което не е подготвено за изпит", заяви киберспециалистът Спас Иванов пред Нова ТВ.

 

Вътрешният министър Иван Демерджиев пък е на мнение, че водещата версия за имейлите е, че става въпрос за хибридни атаки, свързани с Русия. Редица европейски държави са поставени под едни и същи заплахи и минават по тази линия, поясни той.

 

„Източниците на атака и подходите са едни и същи. Сигнализирали сме партньорските служби в САЩ и Великобритания. Там се установя да са регистрирани имейл адрес или да се ползвани телефони, от които идват тези заплахи”, уточни министърът на вътрешните работи.

Демерджиев поясни, че у нас има изготвен протокол за действие при сигнал за бомба, който се спазва. „Точно това поражда проблеми. Протоколът е от 2000 г. Днес свиквам работна група, която да го прегледа, за да се реализират реалните опасности преди да се пристъпи към евакуация на училища, летища и тн.”, уточни Иван Демерджиев.снимка:Телеграф

Добавете Вашия коментар

TOP