1000 лв. глоба и три месеца без книжка за каране в аварийна лента

14 Септември 2017 | 16:45
0 коментара
Общество

1000 лв. става глобата за каране в аварийна лента, както и три месеца без шофьорска книжка. Това приеха депутатите с промените в Закона за движение по пътищата на второ четене на второ четене.

Първата промяна е за нулева толерантност към употребата на наркотици и техните аналози. Всяка положително отчетена проба ще бъде третирана така както се третират нарушенията от водачи, употребили алкохол. Те стават идентични, поясни председателят на Комисията по транспорт Халил Летифов.

Той уточни, че докато като при алкохола има позволение 0,5 на 1000 концентрация на алкохол в кръвта, то при наркотиците тази толерантност е нула.

„Това е важно за всички водачи от гледна точка на това, че самите лекари, че от различните вещества остава остатък различно време. Наказанието остава и за собственика на превозното средство и за водача“, заяви Летифов.

От друга страна шофирането в аварийната лента вече ще бъде наказуемо и водачите,които се движат в аварийна лента безпричинно ще бъдат глобявани с 1000 лв. и отнемане на книжка за 3 месеца. Освен това вече автобусите на градския транспорт ще могат да се движат по трамвайните релси. Търси се вариант, по който градският транспорт да се движи по-бързо, увери председателят на ресорната комисия.

Променят се и изискванията за придобиване на книжка, като вече човекът трябва да има завършен и 10-ти клас, а досега беше до 8-ми клас. Това ще важи за хората, които са завършили образованието си с приемането на новия Закон за училищното и предучилищното образование./БГНЕС

 

Добавете Вашия коментар

TOP