100-годишната баба Елена от Банско не признава диети, грижи се за 98-годишната си сестра

06 Март 2024 | 11:33
0 коментара
Общество
Благоевград
100-годишната баба Елена от Банско не признава диети, грижи се за 98-годишната си сестра

За баба Елена се грижи 98-годишната й сестра 

Обича да си хапва от всичко, никога не пропуска нещо сладичко за десерт 

Столетница от Банско не признава диети и се храни разнообразно.

Елена Мацурева, която на 26 февруари отпразнува своя вековен юбилей, е в отлична форма благодарение на разнообразно хранене и активен начин на живот.

"Много е важно един възрастен човек да се храни пълноценно. Баба Елена никога не е разбирала тези диети, за които й споделят младите. Когато някой й каже, че не може да яде, защото е на диета, тя го поглежда учудено и му отвръща, че за да е здрав, трябва да се храни редовно. И всички започват да ядат", разкри с усмивка пред "България Днес" кметът на Банско Стойчо Баненски. По негови думи вековната жена никога не пропуска да си хапне десерт, след като се навечеря, тъй като сладкото я прави истински щастлива.

 

Баба Елена се чувства добре / Снимки: Община Банско
Баба Елена се чувства добре / Снимки: Община Банско

 

Кметът на Банско разкрива още, че за столетницата се грижи нейната сестра, която е само две години по-малка от нея. Всички очакват 98-годишната жена скоро да догони баба Елена и отново заедно да отпразнуват още един вековен юбилей.

 

Винаги ще помни юбилея си
Винаги ще помни юбилея си

 

"Двете баби са истинско вдъхновение за всички жители на Банско. Имали сме не малко столетници досега, но двете са много лъчезарни и винаги можеш да ги хванеш за приказка за живота. Съветите са им безценни, а имат и уникално чувство за хумор въпреки възрастта си. Смеят се една на друга и използват самоирония, което рядко се вижда у старите хора", споделя Стойчо.

Баненски сподели, че баба Елена често има нужда от помощ, докато върви, и трудно изкачва стълбите, но любимата й сестра никога не я оставя сама. Възрастните жени винаги са заедно в трудните моменти и заедно празнуват всеки повод и празник.

"Не всеки ден имаме честта да познаваме столетник! Този рожден ден е повод за гордост и житейска радост. Поради тази причина за празника на Елена решихме да организираме малко тържество. Събрахме семейството й заедно с децата и внуците й, след което й поднесохме подаръци - красив букет с цветя, грамота и сметанова торта", разказва Стойчо, който желае на 100-годишната жена много здраве.

"Моят съвет за дълголетие е мир, любов и разбирателство", категорична е баба Елена навръх вековния си юбилей.

Добавете Вашия коментар

TOP