10 заведения по северното черноморие остават затворени заради антракс

28 Юли 2015 | 00:20
0 коментара
Общество
10 заведения по северното черноморие остават затворени заради антракс

Източник: Thinkstock/Guliver

Десет заведения във Варненско остават затворени и ще бъдат повторно дезинфекцирани заради положителни проби за антракс, съобщиха от Кризисния щаб.

17 от общо 27 заведения във Варна, Кранево и Бяла, в които са търгували с транжорната със заразено с антракс месо, ще бъдат отворени.

„Десетте заведения остават затворени, докато им бъдат взети повторни проби. Едва след като те дадат отрицателен резултат, ще бъде разрешено на кухните им да работят“, съобщи д-р Даниел Денев, който е изпълняващ длъжността директор на БАБХ във Варна, цитиран от БНР.

По думите му причината за положителните проби от контактните плотове в ресторантите и в заведенията за бърза закуска е това, че първата дезинфекция не е била достатъчно добра, макар че всички фирми, които извършиха дезинфекцията, са лицензирани.

„В село Млада гвардия, където почина мъж от антракс, всички животни са здрави, никой не е показал признаци на заболяването, но все пак карантината ще продължи и през следващите дни. Докато животните не покажат пълна устойчивост на антракс, те няма да бъдат пуснати на открита паша. Няма никаква опасност за хората“, каза д-р Донка Михайлова, изпълняваща длъжността директор на РЗИ.

Източник: БНР    

Добавете Вашия коментар

TOP