10 овце за курбан закла днес имамът на Якоруда за опрощение от Всевишния

10 Януари 2016 | 12:46
0 коментара
Общество
10 овце за курбан закла днес имамът на Якоруда за опрощение от Всевишния

10 овце за курбан закла днес имамът на Якоруда за опрощение от Всевишния. Поводът за курбана е трагедията, сполетяла градчето на Коледа, когато петима починаха, пили метилов алкохол, а осмина постъпиха в болница. 4400 лева дарения събраха жителите на Якоруда. Те са поделени по равно между християните и мюсюлманите. Четирима от починалите от ракията, приготвена от спирт и овкусители, бяха мюсюлмани, а един - християнин. Като разпространител на отровния алкохол бе задържан Тайфия Метльов, който е с постоянна мярка „задържане под стража”.

Днес в Джебре махала на град Якоруда имамът Мустафа Илански лично закла 10 овце. Илански извърши ритуала, след като първо изкопа дупка в обора, за да изтече кръвта на жертвеното животно. След това първата овца бе захранена първо с хляб, а след това и с вода, за да не бъде принесена в жертва гладна или жадна. След това очите на овцата бяха закрити с кърпа, а Илински й тегли ножа. Това стана, след като бе прочетена молитва, в която няколко пъти имамът спомена „Аллах Акбар”. Закланото животно бе одрано от касапина Мехмедали Абди, който изрично настоя да бъде споменат прякора му - „Върти” касапина. „Курбанът днес преди обяд в Якоруда е в името на Аллах, който дава и здравето, и болестите, и живота, и смъртта”, обясни имамът Илански.

Самият курбан се нарича „Садака”. Молитвата, служенето им, благочестието, животът и смъртта са за господаря на Вселената, вярват мюсюлманите. Според тях с курбана се иска опрощения от Всевишния. След като се разфасоват и десетте заклани овце, по един килограм от месото ще бъде раздадено на сираци, вдовици и социално слаби, за да си приготвят по едно ядене. /БГНЕС

Добавете Вашия коментар

TOP