10 любопитни факта за сърцето, които със сигурност не знаете

30 Септември 2016 | 03:34
0 коментара
Любопитно
10 любопитни факта за сърцето, които със сигурност не знаете

Световният ден на сърцето, който се отбелязва от Световната сърдечна федерация всяка година на 29 септември за повишаването на информацията за сърдечните заболявания и инсултите. Британският вестник Daily Express публикува десет интересни факта за сърцето, пише profit.bg1. На всеки 1.8 секунди по един човек в света умира от сърдечно заболяване или инсулт, което се равнява на 17.3 милиона смъртни случая на година.

2. Сърцето на един възрастен човек е приблизително колкото две стиснати ръце.

3. Дясната страна на сърцето изпомпва кръв в черните дробове, за да набавя кислород, лявата страна изпомпва окислената кръв в цялото тяло.

4. Ударите на сърцето са всъщност звукът от отварянето и затварянето на сърдечните клапи.

5. Докато човек навърши 25 години, сърцето му ще е било около един милиард пъти. 6. Сърцето на жените бие по-бързо от сърцето на мъжете, средно с около осем удара повече в минута.

7. Девет филма, съръджащи думата „сърце“ в заглавието си, са печелили Оскар. Само филмът с Мел Гибсън „Смело сърце“ от 1995 г. печели статуетката за най-добър филм.

8. През четвърти век преди новата ера Аристотел определя сърцето като най-важния орган в човешкото тяло.

9. Сърцето на колибрито може да бие 20 пъти в секунда, когато лети.

10. Човешкото сърце е конусовидно, а не „сърцевидно“. Асоциацията на любовта със символичната сърцевидна форма датира от Средновековието.БЛИЦ

Добавете Вашия коментар

TOP