10 лева ще струват бързите антигенни тестове, осигурени от МЗ

25 Октомври 2021 | 10:10
0 коментара
Общество
10 лева ще струват бързите антигенни тестове, осигурени от МЗ

Най-много 10 лева ще струва пробовземането с бързите антигенни тестове, осигурени от Министерството на здравеопазването /МЗ/.
Това каза министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров по време на среща при президента Румен Радев. Срещата е по повод разпространението на COVID-19 и на нея присъстват вицепрезидентът Илияна Йотова и министри от служебното правителство. Това са безплатни тестове, закупени от МЗ и предоставени на лабораториите, с които вече се сключват договори, обясни той. В договорите е указано, че пределната цена е 10 лв. Закъсняхме с тестовете, приемам тази критика, каза още той.
В Планът за ваксинация, който беше приет миналата година, възрастните хора бяха предвидени за ваксиниране в последната група, припомни министър Кацаров в отговор на въпрос на вицепрезидента Илияна Йотова. Сега задължихме личните лекари, от понеделник до четвъртък, да ваксинират с предимство хората над 60-годишна възраст, добави той.
Осигурени са достатъчно лекарства, които се използват най-често за лечение на коронавирусната инфекция, увери министър Кацаров. По думите му няма проблем и с организацията за снабдяване с медикаментите.
До края на годината болниците, в които се лекуват пациенти, заразени с коронавирусната инфекция и минимум 10 на сто от леглата им са предназначени за COVID-19, ще получат общо 100 млн.лв., каза управителят на НЗОК проф. Петко Салчев. Работещите на „първа линия“ ще получат по 1200 лв. нето, допълни още той.

Добавете Вашия коментар

TOP