10 художници откриха в Благоевград изложбата „Любов на стативи“

08 Октомври 2021 | 10:13
0 коментара
Култура

Откриването на обща изложба „Любов на стативи“ в Регионалния исторически музей на Благоевград провокира интереса на публиката към творбите на 9 живописци и 1 скулптор. Единствен Васил Василев-Зуека от авторите не успя да присъства на събитието и да се включи в провокативния проект пред очите на зрителите всички творци да създадат обща картина, която да оставят в дар на домакините от музея. Виновник изложбата да се покаже в Благоевград бе художничката Вили Костова, която преди 4 г. напусна системата на териториалното поделение на НОИ в областния център на Пиринско, за да се отдаде на любовта си към боите.

„Покани ме скулпторът Наско Карадечев, с когото отдавна сме приятели“, разказа Вили Костова. „Беше в края на август, помислих, че прави самостоятелна изложба, но се оказа, че иска да се присъединя към групата. Веднага приех, въпреки че познавах само трима от авторите, които много харесвам. Още повече, че имах готови работи, тъй като миналата година заради Ковид ограниченията не можа да се осъществи втората ми самостоятелна изложба в подкрепа на доброволческата кухня към църквата в кв. Грамада“.

На въпрос дали паралелно с рисуването практикува и като финансист Вили Костова бе откровена: Отдавна забравих за цифрите. Откакто напуснах системата на НОИ, се занимавам само с рисуване. В рода ни Костови от Добърско нямаме нито един художник, освен мен. Дойдох в Благоевград на 14 г., приеха ме в паралелката с рисуване в НХГ и оттогава живея тук. Учителите ми са Живко Янев по живопис и доц. Атанас Дафинов, един от любимите ми преподаватели, който вече не е сред нас, а в университета – проф. Георги Драчев. След дипломирането ми по изобразително изкуство в ЮЗУ завърших и икономика. Цифрите ми бяха изключително интересни, имаше много логика, трябваше да влагам много мисъл и близо 20 г. работих по тази специалност. Държаха ме интересът и колегите. Невероятен колектив бяхме и заради тях не се обръщах към изкуството, въпреки че като започнах да рисувам икони, те ме агитираха да се върна към първата си любов – рисуването. Те, заедно със семейството ми ме мотивираха да напусна НОИ и да хвана отново четките. Страхувах се, че всичко съм забравила, но се получи, оказа се, че душата помни и е чакала да й дам простор за изява“.

Час преди откриване на изложбата художникът Танер Мерт сложо началото на общата творба на 9 от 10 автори. „Никога не съм рисувал пред публика, но е забавно, а това ми е втори опит след изложбата ни в София преди седмица, където ми беше доста по-притеснено как ще се справя“, откровен бе художникът и обясни: „Нямаме предварителна уговорка какво да нарисуваме, всеки прави каквото реши, без обвързаност между авторите. Всеки прави фрагменти, а хубавото е, че всички рисуваме с различна техника. Първоначалната идея беше да направим само една изложба заедно. Познаваме се от интернет пространството, то ни събра. Всички рисуваме различно, но се харесваме и за първи път наредихме обща изложба през пролетта в Самоков. Интересът беше много голям и решихме да продължим и да направим нещо като турне, като привлякохме още няколко автори. Благодарение на Вили Костова сега сме в Благоевград“, каза творецът.

С творби в общата експозиция участват още Кристина Ляхтова, Милена Попова, Петра Добревска, Меглена Божанова-Петрова, Анета Манолова и Любо Кацаров.

Сред публиката на откриването на изложбата бяха шефът на НОИ – Благоевград Илиян Георгиев, директорът на дирекция „Култура, спорт, туризъм“ в общината Силвия Домозетска, бившият зам. кмет по финансите Ясен Попвасилев и още много общественици, творци и ценители на изкуството.

Изложбата ще остане в залите на РИМ само 1 седмица – до 10 октомври, тъй като в залите има планирана друга изява.

Източник: Вестник Струма

Добавете Вашия коментар

TOP