10 хиляди кукери ще участват на фестивала Сурва в Перник

18 Януари 2023 | 14:06
0 коментара
Култура
10 хиляди кукери ще участват на фестивала Сурва в Перник

15 чуждестранни маскарадни групи ще вземат участие в 29-ия Международен фестивал на Маскарадните игри „Сурва“, който ще се проведе в Перник от 27 до 29 януари. Те ще покажат уникалните си костюми и обичаите си не само на площада в града, но и на втората сцена пред Двореца на културата.

Пред перничани и гостите на града ще се представят групи от Гърция, Румъния, Сърбия, Италия, Словения, Албания, Северна Македония, Черна Гора и Хърватия. Сред участниците са харесваните от всички куренти от град Птуй, Словения. След няколкогодишно прекъсване на фестивала се завръщат и дондолашите от Чавле, Хърватия. Със страховитите си маски те също са сред любимците на публиката. Чаровниците от карнавала в град Струмица, Северна Македония и Лесковачкия карнавал отново ще изненадат всички с костюмите си, които на всеки фестивал в Перник са все по-пищни и различни. 

Международният фестивал „Сурва” е напът да бие собствените си рекорди. Близо 10 000 носители на маскарадната традиция от страната и чужбина са заявили участие в Перник.БНР

Добавете Вашия коментар

TOP