10-годишно момче от Благоевград търси начини да стане кмет

31 Октомври 2023 | 08:24
0 коментара
Любопитно
Благоевград
10-годишно момче от Благоевград търси начини да стане кмет

Още преди да започне кампанията за местните избори 10-годишно момче от Благоевград прави запитване до ЦИК има ли механизъм, чрез който може да участва в тях. Отговор обаче не получава и до днес.

Преди 2 дни отново изпраща писмо. Настоява да се обърне внимание на питането му и твърди, че не е редно да бъде игнориран, заради възрастта си.

"Здравейте, аз съм Божидар Илков. Искам да ви попитам как мога да стана кмет, като 10 годишен, или дали е възможно?", попитал 10-годишният Божидар Илков.

Това пише в имейл до Централната избирателна комисия четвъртокласникът. На ясно е с българското законодателството, което не му позволява да участва в изборите, защото не е пълнолетен. Научава, обаче, че има градове, начело, на които стоят деца, пише БНТ.

"Има един град в Америка, в който те търсят от една шапка - жребий, теглят и ставаш кмет, ако се падне името ти. През 2016г. или 2012 г. беше, едно дете на име Джеймс стана кмет на този град", пише още четвъртокласникът.

Въпреки че е на 10 години Божидар се интересува от политика. Има визия за това какъв трябва да бъде успешният градоначалник.

"Кметът трябва да държи града чист, да го поддържа добре, да бъде посочван за пример пред всичките граждани. Да бъде учтив и разумен, да бъде добър кмет и да поддържа финансово и икономично града.

На въпрос кое е най-трудно според него, той споделя:

"Трудното е да направя гражданите щастливи. Да ги пазя щастливи, да пазя усмивките на лицата им".

За разлика от първия път, сега момчето получава входящ номер на запитването си. Това му дава надежда, че от Централната избирателна комисия ще се отнесат сериозно към въпроса и ще му върнат отговор.

Добавете Вашия коментар

TOP