10 години след акция “Респект” още не е ясно от какво умря Чората?

14 Март 2016 | 22:49
0 коментара
Общество
10 години след акция  Респект” още не е ясно от какво умря Чората?

Повече от 10 г. след акцията ва МВР, наречена “Респект”, при която в Благоевград почина Ангел Димитров-Чората, още не е категорично ясно какво е причинило смъртта му.

През ноември 2005-а тогавашният вътрешен министър Румен Петков разпорежда провеждането на акция за “справяне с организираната престъпност”, при която на улиците бяха поставени засилени патрули от жандармеристи и полицаи.

Преди дни Върховният касационен съд (ВКС) върна на Военно- апелативния съд за ново разглеждане делото за причиняването на смъртта на Чората. Две противоречиви съдебно-медицински експертизи са в основата на различните решения по делото.

Ангел Димитров почина при задържане вечерта на 10 ноември 2005 г. на улица в кв. “Освобождение”. Тогава полицаите Мирослав Писов, Иво Иванов, Георги Калинков, Янко Граховски и Борис Механджийски отиват на акция по задържането на Чората след сигнал, че той пренася наркотици.

На улица пред кооперация, където Чората е паркирал колата си, 5-имата го повалят на земята, слагат му белезници, но той издъхва в ръцете им.

Срещу 5-имата служители на РЗБОП започва дело. Те са обвинени, че като служители на МВР при изпълнение на служебните си задължения умишлено са умъртвили Ангел Димитров, като деянието е извършено с особена жестокост.

Софийският военен съд на 2 октомври 2008 г. ги признава за виновни. Дава 18 г. затвор на тогавашния зам.-шеф на РЗБОП Мирослав Писов и по 16 г. на колегите му Иво Иванов, Янко Граховски, Георги Калинков и Борис Механджийски.

Уважава граждански искове за обезщетения.

Присъжда 70 хил. лева на сина на Чората - Райчо, който при смъртта на баща си е бил на 5 г., и по 25 хил. лв. на майка му Адриана и баща му Райчо.

Решението си съдиите вземат въз основа на петорна съдебномедицинска експертиза, направена от покойния вече проф. Стойчо Раданов и още 4-ма медици.

Според нея Чората е починал от тежка черепно-мозъчна травма и руптура (разкъсване) на аортата в резултат от нанесен му побой от полицаите.

На втора инстанция Военно-апелативният съд през август 2009 г. потвърждава решението.

Делото стига до ВКС. На 20 януари 2010 г. върховните съдии отменят присъдата и връщат делото за ново разглеждане.

Твърдят, че не е изяснено дали има причинно-следствена връзка между действията на полицаите и настъпилата смърт.

При новото разглеждане присъдите са намалени. Писов получава 9 г. затвор, а останалите 4-ма - по 8 г.

Това решение отново е оспорено и окончателно на 9 юни 2011 г. ВКС признава 5-имата полицаи за невинни. Позовава се на друга съдебномедицинска експертиза от 5-има лекари от ВМА.

Според тяхното заключение смъртта се дължи на позиционна асфикция и няма връзка между нанесените удари, довели до леки телесни увреждания, и настъпилата смърт.

Задушаването било причинено не само от позата, която Ангел е заел при ареста, лежейки на земята, а основно от “влошеното му здравословно състояние, наличието на кокаин в кръвта, стрес от задържането, умерената обща охраненост, разширен препълнен стомах и анатомично по-късата му шия”, твърдят магистратите, позовавайки се на втората експертиза.

Ангел Димитров имал стари болести като масивни плеврални сраствания на белите дробове, хипертрофия на миокарда, хронична обструктивна белодробна болест, интрапулмонални съдови промени и др. Те улеснили дихателната недостатъчност, която настъпвала за около 3-4 минути, твърдят съдебните лекари.

Родителите на Димитров изпратиха жалба в Европейския съд по правата на човека, недоволни от оправдаването на полицаите. На 17 ноември 2014 г. съдът в Страсбург излезе с решение по делото “Димитрови и други срещу България”.

Констатирани са нарушения по чл. 2 (право на живот) и чл. 3 (забрана на изтезанията) от Европейската конвенция за защита на правата на човека. Осъдена бе България да плати на роднините 50 хил. евро обезщетение.

След осъдителната присъда за страната ни по искане на главния прокурор Сотир Цацаров бе образувано производство по възобновяване на делото. С решение от 11 март т. г. 3-членен състав на ВКС делото е върнато за ново разглеждане от друг състав.

В мотивите си върховните съдии сочат, че не е назначена арбитражна експертиза, за да бъдат отстранени противоречията между двете групи вещи лица, дали различно заключение за причината за смъртта на Димитров.

Според едната група причината е черепно-мозъчна травма и руптура на аортата, а според другата - позиционна асфикция.

Противоречието е между 2 групи компетентни специалисти в областта на медицината и отстраняването на това противоречие е възможно само от също такива специалисти.

Решаването на въпроса за причините за настъпване на смъртта е основен въпрос, който следва да бъде решен по делото и от отговора на който зависи решаването на другите съществени въпроси - дали има извършено престъпление, подсъдимите автори ли са и каква следва да бъде правната квалификация.

При новото разглеждане на делото трябва да бъде назначена повторна експертиза, да се назначат не по-малко от 7 членове, като специалистите да бъдат от медицински заведения, различни от тези, в които работят участвалите при изготвяне на представените вече в различните фази на наказателното производство експертизи.

Според 3-членния състав на ВКС трябва още да се обсъдят действията на полицаите и дали са в съответствие с предписаните в нормативната база правомощия, когато изпълняват задължения по провеждането на полицейска операция и при задържане на лица, защото установяването на причината за смъртта е в пряка зависимост от поведението на подсъдимите, категорични са върховните съдии.

“Надяваме се истината за смъртта на сина ни да излезе наяве най-накрая. Вярваме в българското правосъдие. Искаме безпристрастна експертиза. Смятам, че ако никой не се беше месил в делото, всичко щеше да е наред и да приключи с изяснена истина”, каза майката на Чората - Адриана.

Роднините са получили по сметка обезщетението от държавата, което Страсбург им присъди.

“Не сме пипали парите, стоят си в банката. Те са за внука ни Райчо и ще ги ползваме за обучението му. Вероятно ще иска да учи в чужбина. Един от най-добрите математици е в гимназията. Печели десетки олимпиади у нас и в чужбина. Тренира спортна гимнастика и има 25 медала”, гордее се дядо му Райчо.

Мирослав Писов: Някой трупа политически дивиденти от това дело

Някой иска да използва това дело за политически рекет и политическо развитие. Нямам притеснения от връщането на делото и новата арбитражна експертиза. Още в хода на съдебните заседания стана ясно, че заключението на проф. Раданов, Бог да го прости, е невярно. Каква спукана аорта? Разкъсването, цепнатината се е получила при аутопсията, а не от удар.

Синините по лицето, за които роднините твърдят, че са от удари, са всъщност следсмъртни петна. Разбра се, че проф. Раданов не е изследвал 16 хистологични проби. Това направиха лекарите от другия екип.

Не сме отричали използването на сила при задържането, но тя не е била прекомерна и не е причина за смъртта.

Ако нашето общество приема, че търговията с наркотици не е престъпление, можеше в онази вечер да си седя вкъщи на спокойствие, без да имам никакви неприятности. Разбирам мъката на семейството на Ангел Димитров, но определени кръгове използват това, за да трупат политически дивиденти. Никой от нас не е искал смъртта на Димитров.

Определени магистрати се опитват да превърнат съда в Страсбург в четвърта инстанция. Там се разглеждат нарушения на правата на човека, а не дела по същество. Въпреки това там се позовават на експертизата на проф. Раданов. За мен това е намеса в правораздаването на България.

Искат да използват Европейския съд, за да влияят върху политическото и общественото развитие на България. Още на първото заседание ще поискам цялото дело да се качи в интернет, за да спрат всякакви манипулации.24 часа

Братът и родителите на Чората спечелиха делото срещу България в Европейския съд.

Петимата подсъдими полицаи Борис Механджийски, Георги Калинков, Янко Граховски, Иво Иванов и Мирослав Писов (от ляво на дясно).

Мирослав Писов

Добавете Вашия коментар

TOP