10 фрази на проф. Чирков Българите се разболяват заради цигарите, лошите мисли и храна

24 Ноември 2020 | 14:38
0 коментара
Любопитно

Българите се разболяват заради цигарите, лошите мисли и храна! Това обичаше да казва великанът в медицината проф. Александър Чирков, когото България загуби днес.

Според него правителствата у нас нямат познания да изградят добре функционираща здравна сисмета. А страната ни страда заради липса на приемственост.

Ето 10 от разтърсващите му фрази:

- Проблемът в България е, че няма приемственост

- Болницата трябва да бъде като храм, а моралът и хуманното отношение са ключови не само за отношенията между лекарите, но и за пациентите.

- Много неща трябва да се изчистят от България, най-вече трябва да се изкорени неразвития и нецивилизован манталитет.

- Малко се спортува повече се седи. Ходенето е най-важно. На пациенти, които оперирам, с най-тежките сърдечни заболявания, след много тежки операции, още като ги изписваме на 8-ия ден веднага им казвам, от десетия ден да почват да ходят.

- Като си променят мисловната култура, българите ще видят, че ще има по-малко болни. Но докато има избухливост, нетърпимост, желание за отмъщение, омраза, клюкарство – всичко това изтощава мозъка. А той изпраща сигнали към съответните гени, които от своя страна изпращат съответните ензими, и се започва – високо кръвно налягане, атеросклероза, ракови заболявания и други.

- В храната се влагат всякакви неща, много от които са токсични и вредят на кръвоносната система. Тя, обхождайки всеки орган в тялото ни, тотално го разболява.

- Във всяко сърце има нещо. Това е един орган от 200-300 грама, а изхвърля 25 милиона литра кръв през целия си живот. Такова нещо човек не може да измисли

- Човекът е интегрална фигура, в която участва и мозъкът, и черният дроб, и бъбреците и всички имат някаква функция. Но сърцето е тази помпа, която ги снабдява с кръв, за да живеят. Не може без да имаме здравословно мислене и мислене за доброта, сърдечност.

- Хирурзите, докторите въобще, младите лекари напускат страната ни не само заради унизително ниското заплащане на труда им. Напускат, защото атмосферата е лоша, нямат никаква мотивация за работа, нямат възможност постоянно да обменят опит с колегите си от чужбина.

- Българското здравеопазване няма система. Първо трябва да изградим системата, която да може да функционира сама, независима от правителствата. Правителствата нямат познанията за изграждане на добре функционираща система./глас бг/

Добавете Вашия коментар

TOP