10 дни предсрочно пуснаха Лот 2 на АМ "Струма", за по-малко от час стигаме до столицата

22 Октомври 2015 | 14:24
0 коментара
Общество
10 дни предсрочно пуснаха Лот 2 на АМ Струма, за по-малко от час стигаме до столицата

С тържествен водосвет за здраве и безаварийно пътуване откриха ЛОТ 2 на АМ „Струма”. Специални гости бяха президентът на Република България Росен Плевнелиев, министър-председателят Бойко Борисов, министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, министъра на транспорта , информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски, здравният министър д-р Петър Москов, председателят на УС на Агенция „Пътна инфраструктура” инж. Лазар Лазаров, областните управители на Благоевград и Кюстендил, кандидати за кметове и общински съветници от двете области и граждани и представители на фирмите –изпълнители. Водосветът се отслужи от Неврокопския митрополит Серафим и Н. Пр. преосвещенство Бранитският епископ Григорий.
Лот 2 на АМ „Струма” ще свързва Дупница с Благоевград. Участъкът се завършва 10 дни предсрочно, от първоначално поставеният срок.

Вече имаме над 300 километра магистрали. Това каза министър-председателят Бойко Борисов, по време на официалното отриване. „Първо трябва да благодарим на Бог, защото без него нищо не може да се направи. Благодарение на него и фондове се пускат и се строи. Дай Боже така да ни върви държавата”, каза Борисов.

Министърът благодари на Неврокопския митрополит Серафим и Браницкия епископ Григорий, които отслужиха водосвет за здраве и безаварийно пътуване по магистралата.
По думите му, отварянето за движение на ЛОТ 2 на АМ „Струма” ще окаже благоприятен ефект върху Рилския манастир и ще подпомогне на туризма в Банско,Разлог и Гоце Делчев.

ЛОТ 2 на АМ „Струма“ отваря нова страница за развитието на икономиката и туризма в Благоевградска област. Това пък заяви държавният глава Росен Плевнелиев по време на церемонията за откриването на ЛОТ 2 на АМ „Струма“ при пътен възел „Благоевград“.

“Днес над 80 хиляди жители на община Благоевград ликуват, защото тяхната мечта за магистрална връзка се сбъдна и те знаят, че тази магистрала отваря нова страница и разкрива потенциал на Благоевград за повече туризъм, повече икономика, повече инвестиции. Благоевград тепърва ще се развива, като туристически, образователен, логистичен, културен център на България. Днес над 350 хиляди жители на област Благоевград се радват защото по пътя на напредъка на магистрала „Струма“ ще идват повече туристи, повече инвестиции и повече работни места. Днес милион и половина българи, които пътуват до Гърция ежегодно, имат повод да благодарят на държавата, защото те ще пътуват по – сигурно и по – комфортно“, каза още каза още президентът на Република България.

Той допълни, че днес всички българи имат възможност да благодарят и да се радват защото АМ „Струма“ е стратегически приоритет по – който държавата показва прогрес и напредък, който всички ние може да пипнем, да усетим и да ползваме.

Д-р Атанас Камбитов, кандидат за кмет на Благоевград, също коментира заветното събитие с думите: "Откриването на магистрала „Струма“ е най-доброто нещо, което се е случило на Благоевград  в последните 30 години.  Благодаря на правителството и премиера Борисов за усилията и волята това да се стане. Сигурен съм, че тя ще бъде мощен стимул за развитието на икономиката в Благоевград и региона и, че ще ни превърне в лидер на Югозапада. Няма да се учудя, ако след време историята на града се разделя на Преди и След магистралата. Желая на всички безаварийно пътуване".

За движение са открити над 37 км от автомагистрала „Струма“ в участъка Дупница – Благоевград, съобщиха от пресцентъра на АПИ. Проектът се съфинансира от Кохезионния фонд на Европейския съюз и националния бюджет чрез ОП „Транспорт“ 2007-2013 г. Със средства от оперативната програма Агенция „Пътна инфраструктура“ завърши изграждането на общо 69 км от АМ „Струма“ в отсечките Долна Диканя – Дупница /16,78 км/, Дупница – Благоевград /37,48 км/ и Сандански – Кулата /14,7 км/.

Лот 2 е най-дългият и най-сложният участък от построените досега от АМ „Струма“. Изградени са 42 големи съоръжения - 7 виадукта, 15 моста, 6 надлеза и 14 подлеза. Това е първият пътен обект на инженеринг, включващ проектиране и строителство. Изпълнител на лот 2 Дупница – Благоевград от км 322+000 до км 359+483.52 е КОНСОРЦИУМ „СТРУМА-ЛОТ 2“, в който са: „Импреза“ АД, Италия, „ГБС Инфраструктурно строителство“ АД, България и „Пътстрой – 92“ АД, България. Стойността на договора е 358 722 000 лв. с ДДС. Строителният надзор е осъществен от ДЗЗД „ОБЕДИНЕНИЕ „СТРУМА-ПП“, в което са: „Пътинвестинженеринг“ АД и „Пътпроект“ ЕООД – гр. София. Договорът им е за 2 949 843 лв. с ДДС. Отсечката е на територията на областите Кюстендил и Благоевград и връзката с републиканската пътна мрежа в региона ще се осъществява чрез 4 пътни възела:
• п. в. „Дупница-юг“, който осигурява връзката с път II-62 Кюстендил – Дупница и достъпа на жителите на община Дупница, Кюстендил и Бобов дол до автомагистралата;
• п. в. „Бобошево“ - връзка с път III-104 Бобошево – Четирци;
• п. в. „Кочериново“ – с път I-1 Дупница – Благоевград. Осигурява директната връзка с път III-107 за Рилския манастир и е връзка за жителите на общините Кочериново и Рила до трасето на АМ „Струма“;
• п. в. „Благоевград“ – връзка с път III-106 Благоевград – ГКПП Станке Лисичково и на жителите от община Благоевград с магистралата.
Изградени са и два тунела с по две тръби всяка. Те са при кв. „Левски“ на гр. Кочериново и при с. Блатино. Друго голямо съоръжение е мостът над река Струма, който е 950 м. При строителството на лот 2 АПИ предприе мерки за запазване на откритото от археолозите край село Мурсалево уникално за Европа неолитно селище. Находката е от ранния неолит и е на 8000 г. С изграждането на специална подпорна стена се гарантира съхраняването и експонирането на 3 270 кв. м от площта на древното селище, попадащо в сервитута на автомагистралата. Инвестицията в подпорната стена е близо 7 млн. лв. За проучване на регистрираните археологически обекти по време на строителните работи държавата осигури над 4,2 млн. лв. Общата дължина на автомагистрала „Струма“ - от Даскалово до границата с Гърция, е 150 км. Тя е част от коридор „Ориент/Източно Средиземноморие“, свързващ Видин с Кулата, и по нея преминава пътният трафик за Гърция. Направлението се използва като най-къс маршрут между Западна, Централна Европа и Бяло море, а също и като връзка на Европа с Азия.

10 дни предсрочно пуснаха Лот 2 на АМ Струма, за по-малко от час стигаме до столицата
10 дни предсрочно пуснаха Лот 2 на АМ Струма, за по-малко от час стигаме до столицата
10 дни предсрочно пуснаха Лот 2 на АМ Струма, за по-малко от час стигаме до столицата
10 дни предсрочно пуснаха Лот 2 на АМ Струма, за по-малко от час стигаме до столицата
10 дни предсрочно пуснаха Лот 2 на АМ Струма, за по-малко от час стигаме до столицата

Добавете Вашия коментар

TOP