10 ДНИ ПРЕДИ ИЗБОРИТЕ! Рекорден наплив за кметски наместници в община Благоевград

04 Ноември 2021 | 16:30
0 коментара
Общество
10 ДНИ ПРЕДИ ИЗБОРИТЕ! Рекорден наплив за кметски наместници в община Благоевград

Неочаквано голям интерес предизвика намерението на кмета на община Благоевград Илко Стоянов да проведе допитване до населението за назначаване на кметски наместници в селата, в които законът не предвижда провеждане на избори. Рекорд по броя на постъпилите до момента заявления за участие в анкетирането за назначаване на наместник водят Горно Хърсово, в чиято секция предишни години обикновено гласуват около 50-ина души, и Бучино и Лисия, които заради малкия брой постоянно живеещи се управляват от един управник. За двете кметства има до момента по петима кандидати и всеки е с надеждата да спечели благоразположението на мнозинството от хората, регистрирани в селото до 30 октомври. Окончателно броят и имената на кандидатите ще стане ясен в понеделник, когато ще е приключил срокът за прием на заявления, но по селата вече се коментират предполагаеми имена на мераклиите за управници.

Голяма се очаква да е драмата в с. Горно Хърсово, където като конкуренция на назначения в края на август наместник Иван Николов се спрягат имената на предшественика му Иван Митов, Евелина Христова, най-дейната дама от църковното настоятелство, Евгени Алексов, който има стадо с близо 250 овце, и Славейка Данаилова, чиято фамилия има имот в селото.

Подобна е кандидатуправленската треска и за селата Бучино и Лисия. Към стола на настоящия наместник Живко Чукарски са заявили претенции и пенсионерите Венцислав Николов и Антоанета Николова, която на няколко пъти се кандидатира за кметското място в село Българчево, където живее, бившият наместник от времето на управлението на кмета К. Паскалев Виктор Гроздански и Владислав Божков. Трима до момента са претендентите да управляват с. Делвино. Коментираните имена са на настоящия наместник Красимир Стоицов, на Стефан Янев и Атанас Стойчев. За участие в анкетите кой да е наместник на с. Мощанец засега са подали заявления настоящият наместник Методи Цонев и предшественикът му Младен Николов.

Също двама са кандидатите за наместник на селата Обел, Клисура и Дренково – сегашният управник Кирил Ивановски и Страхил Ваклински. За кметския стол в с. Зелен дол засега е депозирано само едно заявление от Александър Мановски-младши, когото местните подкрепиха през лятото с подписка и той бе оставен на поста, който заема от около 2 г.

Вотът на местното население под формата на анкети ще се проведе по време на президентските и парламентарни избори на 14 ноември, като за целта ще се осигури допълнителна урна извън помещението на изборната секция. Възможността да гласуват всички, регистрирани в съответното населено място до 30 октомври, напрегна много от кандидатите, които очакваха да се спази изискването за 6 месеца уседналост, както първоначално съобщи секретарят на общината Дейвид Арабаджиев.

В подготовка за предстоящия вот в част от населените места през последния месец адресно регистрираните набъбнаха лавинообразно. Д. Арабаджиев потвърди пред „Струма“ тези сигнали, но отбеляза, че законът дава право на регистрираните до 30 октомври да упражнят вота си за президент и парламент и кметът не може да промени това.

До края на седмицата е възможно да се появят още кандидати за управленските постове. Припомняме, че заплатата на кметските наместници в община Благоевград допреди половин година бе малко над минималната, но след вдигане на възнагражденията на избираемите кметове на кметства бе увеличено и това на наместниците, които в момента получават по 990 лв. на месец.

Добавете Вашия коментар

TOP