1 097 деца чуха първия училищен звънец в община Симитли

16 Септември 2016 | 07:39
0 коментара
Общество
1 097 деца чуха първия училищен звънец в община Симитли

1 097 деца чуха първия училищен звънец, 137 – еднакъв брой с миналата година за първи път влизат в класните стаи в училищата в община Симитли тази година.

Особено специален бе денят за първокласниците. Заедно с комплекта букварче, читанка и сметало, 137-те деца, които с усмивка и любопитен поглед влязоха в родното училище, получиха, книжката за деца „Разкажи ми за Левски“  и специална книжка със занимателни игри и задачи. Кампанията “Левски в училище” започва е в  партньорство с Министерството на образованието. „Разкажи ми за Левски“ е дело на авторите Ивайло Кючуков и Райчин Генов. Според думите им книгата не е исторически дневник. Водещото в нея е струящата любов към Дякона, която се предава и на децата. А това именно е и тяхната цел: да се възпита у децата чувство на гордост, че са българи. Важно е също така децата да получават знания и да бъдат възпитавани от книгите.

В разказите се описва колко много Левски е обичал да чете, как е почитал майка си, баща си, колко смел и мъдър е бил. По един индиректен начин тази книга възпитава, а идеята е децата, четейки притчите, да се стремят да добият добродетелите на Васил Левски.

Специално обръщение към празнуващите отправи кметът Апостолов.

„Уважаеми госпожи и господа, скъпи ученици,

С огромно удоволствие и с най- приятелски чувства , Ви поздравявам по повод откриването на новата учебна година 2016/2017. Нека първият училищен звънец, очакван с най- голямо нетърпение, особено от най- малките, постави началото не само на новата учебна година, а и на нови надежди, очаквания, знания, мъдрост, предизвикателства и положителни емоции”, каза Апостолов и пожела на добър час на всички първолаци, завършващи дванадесетокласници и всички останали ученици.

Рано сутринта удари първият училищен звънец в гимназията в Симитли. Педагозите от СОУ „Св. Св. Кирил и Методий” в Симитли посрещнаха 697 деца и младежи, от които 82 са първокласниците. По същото време училищния праг прекрачиха и 261 деца от село Крупник в СОУ „Св. Св. Кирил и Методий”. Първокласниците там са 32. Основното училище „Паисий Хилендарски ” в Долно Осеново посрещна 23 първокласника от общо 139 ученици.

Голям празник бе стартът на новата учебна година и в трите училища в общината. Кметът на общината Апостол Апостолов сподели празника на деца, учители и родители в гимназията в Симитли. Заедно с председателя на общински съвет Симитли Владимир Христов, зам. кметът Юлиан Мишев, кметове и общински съветници се насладиха на милото тържество. Специален гост на откриването на учебната година в Симитли бе дългогодишният директор на гимназията Цветанка Симеонова, която пожела на ученици и учители, да бъдат готови за всичко ново, което ги очаква, много здраве и дръзновение. Тя поздрави новия директор на училището Таня Янкова, като символично предаде щафетата и и пожела много успехи и щастлива реализация.

Новият директор- Таня Янкова поздрави всички, които започват новата учебна година и пожела много успешна нова година.

Стихчета за родното училище рецитираха първолаци и техните каки и батковци от по- големите класове. Специален поздрав бе отправен към завършващите тази година зрелостници с песента”Един неразделен клас”. Мажоретките към СУ „Св.Св.Кирил и Методий” също танцуваха за всички празнуващи.

Под звуците на първия училищен звънец четирите класа първолаци в училището в Симитли за първи път влязоха в своите класни стаи. Един първокласник само на шест години прекрачи прага на класната стая. Приказни герои съпроводиха децата до първата класна стая. Класните ръководители на най- малките Светла Атанасовска, Нина Стефанова, Илияна Моралиева и Иванка Иванова бяха подредили приказно малките чинове и ги посрещнаха с питка и мед.

Добавете Вашия коментар

TOP