0,5 промила алкохол за присъда и затвор

26 Септември 2023 | 12:38
0 коментара
Криминално
България
0,5 промила алкохол за присъда и затвор

МВР подготвя промени в Наказателния кодекс

Делата срещу пияни и кръвните проби ще се увеличат двойно, прогнозираха експерти пред “Труд news” , 8-9 лаборатории поемат 1000 проби на месец

Шофьор, заловен да кара с над 0,5 промила алкохол, да носи наказателна отговорност. Сега при концентрации от 0,5 до 1,2 промила на водачите се налагат административни наказания, но МВР ще предложи промяна в Наказателния кодекс, с които прагът да бъде свален. Това обяви вчера главният секретар Живко Коцев. Мярката е правилна, ще предизвика респект у водачите, но истински успех ще има, ако се налага по бърза процедура, а не да се водят дела по 2-3 години, обясниха експерти пред “Труд news”.

“Предлагаме нивото да е до 0,5 или до 0,2. Да взаимстваме от европейската практика. Прагът 1,2, до 1,2, над 1,2 е изключително голям. Моята позиция е, че въобще не трябва да се допуска да се употребява алкохол”, заяви Коцев. Той допълни, че експертна група ще подготви и предложи тази и други мерки в НК срещу пияните зад волана. Последните промени в Наказателния кодекс влязоха в сила от 8 август и с тях започнаха да се отнемат в полза на държавата автомобили или тяхната равностойност. Вчера Коцев призна, че още няма статистика, която да покаже резултатите от новите наказания, но вече се наблюдава намаление на досъдебните производства срещу пияни шофьори, тъй като през август са били 438, а през септември са 138.

Миналата седмица в писмен отговор на депутатско питане вътрешният министър Калин Стоянов посочи, че от 1 юни до 31 август тази година за заловени 2384 пияни шофьори, от които 1059 с проби от 0,5 до 1,2 промила, а останалите 1325 – с над 1,2 промила. В много повече случаи, ако един водач е заплашен от присъда и затвор, той ще поиска кръвна проба, тъй като често се получават разминавания между нея и дрегера, който понякога засича и вода за уста. Това означава, че за да бъде въдена тази мярка, лабораториите в страната трябва да са готови да поемат не по 300, а поне по 600 проби на месец. Според наредбата за алкохолни проби в момента всички кръвни изследвания се правят в по две лаборатории за София, Пловдив и Варна и по една в Стара Загора и Плевен.  Отделно може да се изследва кръв за алкохол в МВР-болница, или в лаборатории към Областни дирекция на МВР.

 

При тази картина пробите излизат нормално в рамките една седмица, но понякога има забавяния, които могат да стигнат и 2-3 или 6 месеца. Ако броят на пробите се увеличи двойно, не е ясно какви забавяния ще започнат. Трябва да се има и предвид, че всеки шофьор, който е дал кръвна проба има правото в рамките на 6 месеца от вземането ѝ да поиска втора контролна проба, а след този срок се смята, че кръвта не става за изследвания. Сега една част от делата приключват със споразумения, особено когато случаят е първо нарушение, но ако заплахата е от ефективна присъда, почти е сигурно, че битките в съда ще се водят докрай. В момента се образуват бързи производства срещу пияните с над 1,2 промила, които в общия случай приключват в рамките на 10 дни, но и има и редица изключения. Миналата седмица водещата от кабелна фолк телевизия Биби Пандора заяви, че на 15 август с дрегер на КАТ е била засечена с 2,4 промила алкохол и ѝ взели колата. На 15 септември излязла кръвната ѝ проба и показала 0 промила алкохол, след което Софийска районна прокуратура прекрати делото ѝ и веднага разпореди да ѝ се върне колата.

С други думи – ако държавата наистина реши да приложи тази мярка, може да се окаже че изобщо не е подготвена. Абсурдите ще продължават да се разрастват, както това вече е факт с пробите за наркотици. При тях наказателна отговорност се носи не за съдържание, а за самата употреба. Кръвните проби се бавят по 6 месеца до 1 години и виждаме как хора, засечени заради някакво лекарство, търпят санкции невинни и после осъждат държавата за щети.

Какво пише в Наказателния кодекс сега

Затвор и отнемане на автомобила или неговата равностойност

Чл. 343б. (1) Който управлява моторно превозно средство с концентрация на алкохол в кръвта си над 1,2 на хиляда, установено по надлежния ред, се наказва с лишаване от свобода от една до три години и с глоба от двеста до хиляда лева.

(2) Който управлява моторно превозно средство с концентрация на алкохол в кръвта си над 0,5 на хиляда, установено по надлежния ред, след като е осъден с влязла в сила присъда за деянието по ал. 1, се наказва с лишаване от свобода от една до пет години и с глоба от петстотин до хиляда и петстотин лева.

(3) Който управлява моторно превозно средство след употреба на наркотични вещества или техни аналози, установена по надлежния ред, се наказва с лишаване от свобода от една до три години и с глоба от петстотин до хиляда и петстотин лева.

(4) Ако деянието по ал. 3 е извършено повторно, наказанието е лишаване от свобода от една до пет години и глоба от петстотин до хиляда и петстотин лева.

(5) В случаите по ал. 1 – 4 съдът отнема в полза на държавата моторното превозно средство, послужило за извършване на престъплението и е собственост на дееца, а когато деецът не е собственик – да присъди равностойността му.

 

(6) Който управлява моторно превозно средство и откаже да му бъде извършена проверка по надлежния ред за установяване на употребата на алкохол и/или наркотични вещества или техни аналози, след като е бил наказван за някое от тези деяния по административен ред, се наказва с лишаване от свобода до шест месеца и с глоба от две хиляди лева.

(7) Деецът не се наказва, ако отказът по ал. 6 се дължи на независещи от него причини.

Богдан Милчев, шеф на Института за пътна безопасност: Мярката е правилна, но изисква и промяна на съдебната система

Манталитетът на българина категорично изисква срещу него да се стои изключително остро и да има нулева толерантност спрямо нарушенията, които водят до смърт. Употребата на алкохол, както е разрешена в момента до 0,5 промила, е подвеждаща. Тя създава предпоставки шофьорите да мислят, че им е разрешено да пият 1-2 бири, или една-две малки ракии преди да се качат в автомобила. Според експерти от института дори тези 0,5 промила трябва да паднат до 0,1 промила, а всичко над 0,5 да бъде криминализирано. Намираме това за прекрасна идея, която много отдавна трябваше да бъде приета, предвид многото жертви по нашите пътища. Чух това предложение от главния секретар на МВР Живко Коцев – това е един човек, който лично познавам добре, работил съм с него и смея да твърдя, че в момента МВР има голям късмет с такъв главен секретар. Подкрепяме предложението му на 100%.

Веднага трябва да кажа, че жертвите на алкохола и наркотиците спрямо останалите жертви са около 1% годишно. Но ако погледнете в другите европейски страни – там са 0 или по 1-2 максимум годишно, което е 0,001%. В този смисъл за България като брой 10-12 жертви са много. Ние правихме прочуване в страните от ЕС, което показа, че в много от тях жертвите са нула, а нивата в България са 6-7 пъти по-ниски. Но си даваме сметка, че с въвеждането на тази мярка е необходима цялостна промяна на съдебната система, тези дела да се решават по бърза процедура, а не да продължават с месеци и години. Без реформа на съдопроизводството и цялостния наказателен процес, ние просто ще обслужваме няколко адвокатски кантори.

Христо Радков, шеф на Българско обединение на шофьорите: Алкохолът и наркотиците са най-медийни и най-популистки

Чух предложението на главения секретар на МВР да се криминализира и употребата на алкохол в концентрация от 0,5 промила до 1,2 промила, защото над тези стойности и сега се носи наказателна отговорност. Човекът е нов на този пост, но не е нов за системата и би трябвало преди да обявява подобна мярка, да е запознат със статистиката на пътната полиция.

Санкциите се налагат за въздействие срещу определен проблем и когато се предлагат, те трябва да повлияят за решаването на този проблем. А какво виждаме от статистиката, която получихме от МВР след запитване по ЗДОИ: От началото на годината до 31 юли 2023 г. отнетите книжки общо за употреба на алкохол и наркотици са 14 000, а в следствие на ПТП при употребата на алкохол и наркотици са загинали 13 души. В същото време имаме 16 повече жертви спрямо предходната година – тоест, дори да извадим тези 13 души, ние пак ще имаме увеличение на броя на загиналите.

 

Следователно – трябва другаде да търсим причините за увеличения травматизъм, а не в алкохола и наркотиците. Разбира се, главният секретар на МВР по стар милиционерски начин предлага да бием още повече магарето, вместо да излезем по българските пътища и да видим в какво състояние са знаците, настилката, храстите, мантинелите и цялата организация на движение. Това са значителните причини за грешки и объркване на шофьорите, а не алкохолът и наркотиците. Но за всички нови чиновници, министри и депутати, и по-конкретно за един депутат, за който не знам какво му се е случвало като дете – това са най-медийните и популистки теми. И те се състезават да стрелят с въздушна пушка по облаци, за да предотвратят градушка. Административните наказания за алкохол от 0,5 до 1,2 промила са с цел възпитание, а те искат да превъзпитават някого на наровете в Софийския централен затвор. Аз поне не знам някой да е излязъл оттам по-възпитан.

Проф. Снежа Златева, шеф на клиниката по токсикология във Военноморска болница-Варна: Много лаборатории могат да правят тестове за алкохол

За разлика от пробите за наркотици, където има сериозен проблем със забавянето и нужда от нова апаратура и повече лаборанти, анализът на пробите за алкохол е по-лесен. Много лаборатории разполагат с нужната техника и ако са оторизирани, могат да се заемат с тази задача. В момента във Варна тези анализи се правят в МБАЛ “Св. Анна”, а при нас – за наркотици. Считам, че смъкването на прага от 1,2 до 0,5 промила за търсене на наказателна отговорност ще е рестриктивна мярка – в САЩ прагът например е 0,8 промила. Но е факт, че след 0,5-0,6 промила се появяват увреждания, които имат пряка връзка с едно евентуално ПТП – отпада периферното зрение, появяват се или прекалена възбуда, или депресия, намалява чувството за болка, а рефлексите се забавят. При мъжете час след една изпита голяма бира, 150 мл вино или 50 мл твърд алкохол концентрацията вече ще е под 0,5 промила, докато на жените са нужни час и половина-два след поглъщане на същото количество, за да нямат проблеми със закона. /в.труд

Добавете Вашия коментар

TOP