“Пфайзер” пуска хапче срещу COVID-19

27 Април 2021 | 13:54
0 коментара
Любопитно

Хапче на компанията “Пфайзер”, което предотвратява заразяването с коронавирус, може да е готово до края на годината, ако опитите в САЩ и Белгия приключат успешно.

Американската компания вече е започнала клинични изпитвания на хапчето върху хора. То се прилага на 60 души и първата фаза трябва да приключи през май. След това ще започнат опити с много по-голяма група доброволци.

 

За момента няма други лекарства освен ваксините, които могат да предпазват хората от COVID-19, но ако бъде създаден такъв медикамент, той може да сложи край на локдауните завинаги, казват експерти, цитирани от в. “Дейли мейл”.

Антивирусното лекарство, наречено PF-07321332, ще може да спира тежките прояви на заболяването, когато вече са се проявили симптоми на инфектиране. Хапчето ще е втора линия на защита в случай на поява на нови щамове, спрямо които ваксините няма да действат.

Принципът му на действие е да прилепва към определени ензими, използвани от вируса да се репродуцира, и така да спира размножаването и разпространението му.

Британският вестник припомня, че една година е стигнала на “Пфайзер” да направи ваксина, така че хапчето най-вероятно ще е на разположение в края на 2021 г.

Междувременно Европейската комисия потвърди, че е завела дело срещу производителя на ваксина “АстраЗенека” в петък миналата седмица. То ще се води по иск за неизпълнение на предварителното споразумение за доставки на договорените дози за страните от ЕС.

Дружеството не успя за осигури навременно изпълнение на договора, заяви говорител на комисията. По неговите думи искът е заведен от комисията, но е подкрепен единодушно от всички държави членки. По-рано Европейската комисия съобщи, че е предприела помирителна процедура, която не е довела до напредък.

Добавете Вашия коментар

TOP