Певецът Стоян Джельов осъден да плати 500 лв. на комшията си

27 Април 2018 | 19:12
0 коментара
Криминално

Народният певец Стоян Джельов бе осъден да заплати 500 лв. на полицай Борис Шопов, който се оплака, че бил ухапан от кучето му.

Според полицейския служител на 16 февруари миналата година, докато отварял гаража си, бил захапан по крака от кучето, което Джельов отглеждал в колибка до блок №6  в кв. „Запад“. Полицаят извикал от болка, дошъл и синът му, а кучето се  прибрало в колибката си, изплашено от виковете.

Борис Шопов се качил в апартамента си, промил раните си и пил болкоуспокоително, а на другия ден отишъл при съдебния лекар д-р Яни Златин, който установил, че има леки охлузвания по крака.

Полицаят, който е в междусъседска война със Стоян Джельов, в основата на която са бездомните кучета, решил да го съди за неимуществени вреди, като претендира за обезщетение от 1500 лв.

Според фолкпевеца посочените факти не са истина и са породени от това, че двамата били във влошени отношения и имали висящи съдебни дела. Кучето не е агресивно, нито се спуска към деца или когото и да било, твърди  той.

За него се грижи целият блок, а било регистрирано на името на Стоян Джельов, защото някой трябвало да го регистрира.

Кучето имало паспорт и имунизации, но това, че той предприел процедурата по регистрацията му, било далеч от факта, че  е негово.

В хода на гражданското дело са разпитани като свидетели синът и съпругата на полицая Мариела Шопова, които разказват какви душевни болки и страдания е преживял след кучешката атака.

Свидетели от блока твърдят, че много хора се грижат за кучето, което е кротко и се движи свободно в квартала.

Показания е дал и ветеринарен лекар, имунизирал кучето, който обяснил, че то не е агресивно и по принцип всяко животно може да прояви агресия, ако се чувства заплашено.

Доброволец на немска организация,  занимаваща се кастриране на улични кучета и намирането на домове в Германия, пояснява, че кучето е кастрирано, лекувано, за което хората от блока и квартала събирали пари.

Кучето просто било регистрирано на Джельов като надзорник и живеело в колибка до блока заедно с една котка. 

Свидетелски показания е дал и началникът на общинско звено „Обществен ред и сигурност” Кирил Манов, който обяснил, че кучето е кастрирано, чекирано и обезпаразитено.

След жалби на Борис Шопов заради кучето на Стоян Джельов били съставяни актове и наказателни постановления.

На делото е изслушан и съдебният лекар д-р Яни Златин, според когото охлузванията на ищеца не са причинени от дълбоко захапване,  няма типична захапка с цяла уста, а странично захапване с два зъба, с докосване и възможно да е защитна реакция.

При анализа на доказателствата, съдия Емилия Дончева посочва, че собственикът и лицето, под чийто надзор е оставено животното, са длъжни да обезпечат отглеждането му така, че да не вреди другиму.

В случая Стоян Джельов  не е отглеждал кучето си по този начин, което било оставяно под надзор на други лица и се движило свободно, без каишка.

Съгласно разпоредбата на чл. 33 от Закона за защита на животните собственикът на животно компаньон, каквото е домашното куче, е длъжен да го отглежда при спазване изискванията на този закон и на Закона за ветеринарномедицинската дейност.

Съдията осъжда Стоян Джельов да заплати 500 лв. на Борис Шопов като обезщетение за причинените неимуществени вреди.

Решението подлежи на обжалване пред Окръжен съд, но няма да се гледа  от магистратите, тъй като съпругата на полиция Мариела Шопова работи при тях като секретар.

По същия начин съдиите се отведоха от делото за клевета, което Борис Шопов води срещу Стоян Джельов, и то бе разгледано в Окръжен съд – Кюстендил.

Певецът тогава бе осъден на 5000 лв. глоба и обществено порицание за това, че се обадил на 112 да каже, че полицаят трови кучета, както и да му плати 1500 лв. обезщетение.

Припомняме, че наскоро Стоян Джельов започна работа като технически сътрудник в община Благоевград, което беше първата държавна работа в живота му. Така с парите от заплатата ще може да покрива съдебните глоби.

СТРУМА

Добавете Вашия коментар

TOP