Музейните работници в Благоевград излязоха на символичен протест

24 Ноември 2015 | 15:13
0 коментара
Общество
Музейните работници в Благоевград излязоха на символичен протест

Музейните работници в Благоевград излязоха на символичен протест, част от националния, под надслов „Ден на недоволството!“. Точно в 9.00 часа, служителите на културната институции се събраха във фоайето на музея, за да заявят недоволството си от средствата предвидени за култура в държавния бюджет за 2016 година. Пред събралите се журналисти и жители на Благоевград музейните работници изразиха надеждата си, че след това, което ще се случи днес в цяла България, наистина ще се вземат конструктивните и мъдри решения относно техните искания.

През днешния ден Регионален исторически музей – Благоевград няма да затваря, вместо това вратите на културната институция ще бъдат широко отворени за всички, за които българското културно наследство наистина е приоритет, посочиха протестиращите. До края на работния ден служители на културната институция ще носят лентички с които ще демонстрират пред посетителите своето недоволство. Емануил Манолов, председател на Регионалният съвет (РС) на КНСБ – Благоевград, заяви, че чрез протеста си работниците в музеите, галериите и библиотеките заявяват своето категорично „Не на мизерията“.

Председателят на местната структура на КНСБ посочи, че чрез този си протест работещите се надяват да направят първа стъпка към постигането на конструктивен диалог в оставащите няколко дни между първо и второ четене на бюджета. Той допълни, че много са трудностите и нещата, за които работещите в музеите, галериите и библиотеките имат основанието да са недоволни и да протестират. Илия Борисов, служител на Регионалния исторически музей – Благоевград коментира пред журналисти, че прекалените жестове от страна на работещите в културните институции към управляващи са се оказали безсмислени, но чрез протеста си днес те са показвали, че биха могли да кажат малко по - твърдо, че съществуват. По думите му, след днешния ден работещите в културните институции се надяват да им се обърне внимание. Той допълни, че за съжаление цяла Югозападна България е встрани от големите инвестиции в областта на културното наследство и това е още един проблем, който служителите на Регионален исторически музей – Благоевград искат да представят пред обществото чрез днешните си действия.

Добавете Вашия коментар

TOP