КГБ учи ДС как да пресява кои граждани да пуска на Запад

23 Август 2016 | 12:41
0 коментара
Общество
КГБ учи ДС как да пресява кои граждани да пуска на Запад

 

Дори и видимото следване на комунистическата идеология с примерно четене на вестник „Правда”, както тези мъже правят във фризьорски салон в Москва през 1969 г., не е достатъчно за КГБ да свали съмненията си за евентуални „престъпни намерения” към всеки един съветски гражданин, който е искал да пътува на Запад, поради което всичките са подлагани на специална проверка преди да им бъде издадена виза | Източник: Интернет.


В края на 60-те години на миналия век съветският Комитет за Държавна сигурност (КГБ) е имал система от ясни изисквания към гражданите на СССР, които да бъдат допускани да пътуват на Запад.

 

Тази система от правила е споделена с по-малкия „брат” в лицето на българската комунистическа Държавна сигурност през 1969 г. Това разкрива архивен документ на ДС, който desebg.com публикува онлайн.

Секретният документ е озаглавен „Организация на контраразузнавателната работа на органите на КГБ по линия на краткосрочните излизания на съветски граждани в капиталистически страни”.

В него е посочено, че съветските граждани, които пътуват за кратко на Запад, са обект на „враждебна идеологическа обработка”. Целта е да бъдат убедени да станат невъзвращенци чрез обещания за по-големи материали блага.

Зад тези „груби провокации”, според КГБ, стояли „специалните служби на противника”, а в техни обекти са се превръщали съветски граждани, проявяващи някои слабости като „злоупотреба със спиртни напитки”, „повишен интерес към жени”, „възхищение от задграничните условия на живот”.

Освен оставането на Запад КГБ приема, че друга цел при задграничните пребивавания на съветски граждани в капиталистическите страни е получаване на информация от тях.

Съветските тайни служби са сметнали, че е секретно дори когато в Англия са питали съветски студенти за ж.п. линията Байкал-Магадан-Чукотка, която КГБ е определил като „стратегическа”.

„За идеологичната обработка на съветски граждани се използва пресата и телевизията”, е „прозрял” КГБ в желанието си за максимално ограничаване на хората в Съветския съюз от информираност за живота и положението на Запад.

„За да не се допуска излизане зад граница на лица, таящи мисли за престъпни намерения, а също така и политически незрели и морално неустойчиви съветски граждани органите на КГБ осъществяват специална проверка”, е посочено в документа.

Тази проверка включва следните обстоятелства:

  • среща с чужденци;
  • връзка с разработвани;
  • кореспонденция с граждани на капиталистически страни;
  • наличие на роднини и други връзки зад граница;
  • съобщаване в анкета на противоречиви сведения;
  • честа смяна на месторабота и местожителство;
  • сведения, които свидетелстват за подготовка към измяна на Родината.

Съмненията, породени от някои от някои от тези данни при проверката, на практика са подпечатвали забраната за пътуване в западни страни.

КГБ отбелязва, че анализа на бягствата зад граница показва, че в някои от лицата „щателно са се готвили за извършването на този престъпен акт”.

Така например са продавали недвижимо имущество, подготвяли са изнасяне на документи, ръкописи или чертежи.

Важно внимание КГБ обръща на ролята на партийните, профсъюзните и обществени организации при подбора и комплектуването на делегации, туристически групи или трудови колективи, пътуващи на Запада.

Репресивният апарат на КПСС подробно е представил ролята на агентите и доверените лица, които са включвани в групите и делегациите, пребиваващи в капиталистическите страни. Описани са и възможностите, които каналът за излизане в чужбина представя, за извършването на редица мероприятия от КГБ зад граница.

Документът е включен в разширения електронен вариант на сборника „Държавна сигурност и туризмът” на Комисията по досиетата, 2014 г.

 

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

 

Добавете Вашия коментар

TOP