Гриша Ганчев с пореден удар върху „Петрол“

29 Декември 2015 | 07:14
0 коментара
Общество
Гриша Ганчев с пореден удар върху  Петрол

След близо година мълчание от страна на бившите квестори и синдици на КТБ по темата „Петрол“, през ноември най-после беше заведено съдебно дело пред Софийски градски съд, в опит за връщане на раздадените от банката кредити за около 250 млн. лв. Ответник е доскоро никому неизвестното и новоучредено дружество „Прима консулт индъстри“, собственост на 68-годишния пенсионер Чавдар Йорданов. Същият е баща на служителката на Гриша Ганчев - Росица Йорданова и ролята му в схемата очевидно е само на подставено лице. Припомняме, че именно в това дружество, с поредица от сделки и апорти, бяха концентрирани повечето бензиностанции на групата „Петрол“.

Преди това квесторите Лютов и Костадинчев заличиха ипотеките на КТБ върху бензиностанциите, услужливо осчетоводявайки цесиите и прихващанията на Ганчев, с които изкуствено бяха „стопени“ дългове за 70 млн. лв. на „Елит Петрол“.Допълнително, „Прима консулт индъстри“ придоби и търговските марки на „Петрол“ и дялове в Петролна база – Варна.

Така пенсионерът Йорданов, изведнъж стана по документи най-силния играч на пазара на горива в страната – собственик на почти 150 бензиностанции и на част от Петролна база - Варна.

Сега, очевидно подплашен от исковете на новите синдици, Гриша Ганчев е предприел нови панически действия, за да препятства възможността банката да получи каквото и да било от активите на „Петрол“.

Видно от отбелязванията в Търговския регистър, на 02.11.2015 г. е направен опит за вписване на особен залог върху цялото търговско предприятие на „Прима консулт индъстри“, в полза на личното дружество на Ганчев – „Литекс Комерс“. От документите излиза, че „Литекс Комерс“ е дало в „заем“ на фирмата на Йорданов близо 67 млн. лв., за да „закупи“ последния всички активи на „Петрол“ – „заплащайки“ ги на друга фирма на Ганчев – „Кристъл Асет Мениджмънт“. Елементарна и нагла схема, но до вписване не се е стигнало, защото по искане на КТБ регистърното производство е било спряно.

Веднага след това, на 15.12.2015г., Ганчев е пробвал нова „врътка“ – фиктивна продажба на дяловете на Чавдар Йорданов в „Прима консулт индъстри“ на офшорното дружество „Дарксофтлимитид“, регистрирано в Обединени арабски емирства, но представлявано пак от …. същия Чавдар Йорданов, за смешната сума от 1000 лв. и то разсрочена за половин година. И това вписване обаче не е успяло, тъй като НАП е наложилазапор на дяловете на Йорданов в дружеството, заради негови данъчни задължения.

На 23.12.2015 г., е подадено ново заявление до регистъра, пак от Чавдар Йорданов, този път в опит за вписване на залог върху цялото предприятие, в полза на Първа инвестиционна банка. Според документите, на същата дата „Прима консулт индъстри“ е гарантирало с активите си заем от 35 млн. евро, изтеглен от „Литекс Пропърти“ – друго дружество на Гриша Ганчев.Дори заемът от банката към
„Литекс Пропърти“ да е реален, липсва логично правно обяснение защо и на какво основание „Прима консулт индъстри“ ще залага всичките си активи в полза на фирма на Ганчев? Логиката се крие единствено в това, че ловешкият бизнесмен счита „Прима консулт индъстри“ за свое дружествои може да се разпорежда с активите му, както и когато реши. Интересен е и въпросът как Първа инвестиционна банка се е съгласиласамо за няколко дни, и то при наличие на предходен залог, заявен по партидата на дружеството, да се обезпечи с активи, които реално трябва да са в масата на несъстоятелността на КТБ.

Непрекъснатите опити на Гриша Ганчев и компания да задържат отмъкнатите бензиностанции и търговски марки на „Петрол“ са обясними и сигурно ще продължат, а дали ще има резултат от действията на синдиците на КТБ в съда, тепърва ще стане ясно. Вероятно ще е доста трудно, предвид информацията, която БЛИЦ вече публикува за топлите отношения на адвокатите на Ганчев с новия председател на СГС Калоян Топалов.

Ясно е обаче, че не бива да се допуска един клиент на прокуратурата, какъвто е Ганчев в момента, заедно с приятеля си – избягалия бивш банкер Цветан Василев – също понастоящем обвиняем за източването на КТБ, да продължават да разиграват държавата и измамените вложители в КТБ със схемите си.

Добавете Вашия коментар

TOP