Д-р Георги Георгиев: Оставаме без патолози, младите бягат по чужбина

11 Юни 2015 | 09:37
0 коментара
Общество
Д-р Георги Георгиев: Оставаме без патолози, младите бягат по чужбина

Сериозна липса на патолози има в страната. В момента практикуват около 150 специалисти, което е три пъти под допустимия минимум. Тревожен е фактът, че те са на пенсионна възраст, а завършващите сега лекари масово започват работа зад граница, съобщава БНТ. В област Благоевград например има само един патолог. 

Д-р Георги Георгиев от години работи сам и казва, че няма хора, които да искат да тръгнат по пътя на тази специалност. За съжаление няма сигнали това да се подобри, добавя той пред камерата на националната телевизия. Д-р Георгиев е категоричен, че трябва да се направят промени, за да бъде патологията сред приоритетите в системата на здравеопазването и да се отделят средства за това.

Според специалиста, липсва съвременна апаратура, с която да се извършват изследванията, а по клинична пътека от Здравната каса да са предвидени определени пари за работата на патолога.


Заради по-добрите условия на труд и много по-доброто заплащане, масово младите лекари, които специализират патология, търсят реализация в чужбина. Дори част от специалистите, които са останали в България, практикуват т. нар. лекарски туризъм. Те работят извън граница през лятото, а понякога само за събота и неделя.

Добавете Вашия коментар

TOP