Агенция „Блумбърг“ обяви държавите с най-евтин бензин

30 Юли 2018 | 08:29
1 коментара
Бизнес

 Агенция „Блумбърг“ изготви класация на страните според цената на бензин А-95. България е с най-евтиното, но и най-недостъпно, гориво в целия Европейски съюз.

Най-ниска е цената на бензина в раздираната от икономическа криза Венецуела — едва един американски цент за литър А-95.

На второ място е Иран, където същото количество гориво може да бъде закупено за 28 цента.

Бронзовият медал в класацията е за друг крупен производител на нефт — Кувейт. В арабската държава цената е 0,35 долара.

В България е най-евтиното гориво в Евросъюза; според експертите на „Блумбърг“ средната цена на А-95 у нас е 1,33 долара за литър, което означава 25-то място в света.

Най-скъпо излиза да се напълни резервоарът на автомобил в Хонконг, където литърът струва цели 2,10 долара. В класацията за достъпност обаче страната ни изостава от всички европейски страни, дори тези извън ЕС, и се нарежда на 53-то място от общо 61 държави.

По данни на агенцията средният българин трябва да отдели цели 5,46% от дневната си надница от 24,26 долара, за да може да си позволи литър бензин.

„Блумбърг“ резюмира ситуацията в България по следния начин: „Попитайте българите дали бензинът е скъп и те най-вероятно ще поклатят глава, защото това в България означава „да“ (а кимането означава „не“). Ниските доходи и средно високите цени на бензина затрудняват българите да напълнят резервоара“. /БГНЕС
 

Добавени коментари

Бай Данчо публикува:
30 Юли 2018 | 10:45
Абе, "Блумбърг", не четете ли българските медии,притежавани от третото прасе,управляващо държавата!? Там,другите две свини,разправят колко спокойно и благополучно живеем и ненадминатия ръст на икономиката, който постигаме!Държавната пропаганда по Бай Тошово време,пасти да яде спрямо днешната!Очаквам скоро да се появи прасето от БанкИ и да ни заобяснява,колко грешат "Блумбърг" и колко магистрали е построил,а пък дали местните ги ползват е друг въпрос!Въпроса за заплатите и цената на бензина!Ако "Блумбърг" проведат изследване и за всичко останало от т.н. потребителска кошница,резултата ще бъде същият и едва ли е изненада за някого,освен за управлаващите!Апропо,свинята от БанкИ прединяколко дни изригна,че и на него не му стигат парите.Вероятно е прокоба свише-все ядеш и все си гладен!

Добавете Вашия коментар

TOP