"Виваком" има нов собственик след рекордна сделка за над 1.1 млрд. евро

31 Юли 2020 | 23:34
0 коментара
Бизнес

VIVACOM става част от водещия телекомуникационен и медия оператор в Югоизточна Европа - UNITED GROUP, обяви официално телекомът в петък (31 юли).

Сделката е получила регулаторно одобрение на европейско ниво.

По информация на "Файненшъл таймс" очакванията са сумата да достигне 1.2 млрд. евро, докато според информация в българските медии сумата е достигнала дори 1.3 млрд. евро.

Това означава, че продавачите Спас Русев и VTB Capital реализират голяма печалба, след като придобиха "Виваком" за 330 млн. евро преди четири години.

Русев ще остане в надзорния съвет на компанията, дори след смяната на собствеността.

United Group е основен играч на пазара на медийните и телекомуникационни услуги в Югоизточна Европа. През март 2019 г. мажоритарен собственик на United Group става базираното във Великобритания дружество BC Partners - глобална инвестиционна фирма, която е регистрирала над 109 придобивания на стойност 135 млрд. евро.

United Group присъства на пазара на медийни и телекомуникационни услуги в бивша Югославия - обединявайки активи като сръбския оператор SBB, Telemach Словения и Telemach Босна и Херцеговина.

БТК, която оперира под марката "Виваком" бе приватизирана през 2004 г. и оттогава смени собствеността си пет пъти за 10 години, преди да попадне в ръцете на кредиторите от VTB, а след това на консорциума, оглавен от Спас Русев.

 

„За VIVACOM влизането в семейството на UNITED GROUP е огромна възможност да надгради постигнатите до момента отлични резултати на българския пазар. Изградихме силен бранд - синоним на качество и иновативност, и модерна компания с над 5 000 лоялни служители в цялата страна.
Сега е правилният момент да направим следващата крачка и нямаме търпение да работим и обменим опит с UNITED GROUP и да развием телеком услугите в България на следващо ниво”, коментира Атанас Добрев, главен изпълнителен директор на VIVACOM.

„VIVACOM постигна впечатляващи резултати не само като най-големия телеком оператор в България, но и като лидер в иновациите. Това е факт, благодарение на отличния мениджърски подход и професионалната работа на целия екип, и с помощта на бъдещите инвестиции от страна на UNITED GROUP възможностите за развитие на потенциала на VIVACOM са значителни“, заяви Спас Русев – председател на Надзорния съвет на VIVACOM.

Главният изпълнителен директор на UNITED GROUP Виктория Боклаг (Victoriya Boklag) добави: „VIVACOM се установи като оператор номер 1 в България с отличен мениджмънт, впечатляващи финансови резултати, технологични постижения и забележителни усилия на целия си екип. С ясна визия и стратегия за бъдещето, UNITED GROUP придобива още един лидер на пазара в региона.

Вече обединени, с разраснат мащаб, талант и опит, ние можем да предложим най-новото поколение телеком услуги и най-доброто международно и локално съдържание на пазар от 27 милиона души в Югоизточна Европа, както и на диаспората ни по целия свят“.

Никос Статополус (Nikos Stathopoulos), партньор в BC Partners и председател на UNITED GROUP, каза в заключение: „Придобиването на VIVACOM е важна стъпка в стратегията за разрастване на платформата на UNITED GROUP с оглед на стремежа ни да разширим географското си присъствие в Европа. Българският телеком сектор е динамична част от една жизнена икономика, който ще ни осигури стабилно положение на ключов, стратегически пазар“.Епицентър

Добавете Вашия коментар

TOP