Тревога преди първия звънец! Родители и ученици в паника заради опасни свлачища в Осина

10 Септември 2018 | 15:05
0 коментара
Общество

От 17 септември по пътя от и за селото, където има активно свлачище ще започне да се движи училищния автобус, родителите и всички хора сме притеснени, алармира кметът Хаджиев.

Продължават активните процеси на двете свлачища в Осина – едното на пътя за населеното място, а другото над къщи в селото. Това каза  кметът на Осина, Славчо Хаджиев, цитиран от „Фокус”.

По думите му хората са силно обезпокоени от случващото се.

„Към днешна дата проблемите си остават. Все още не сме започнали никакви дейности по укрепване на свлачищата. Всичко си е в застой, както си е било до сега. От деня на образуването на двете свлачища до днес, притеснението на хората в село Осина не е спирало. Тревогите ни са постоянни – не само в есенно-зимния сезон, но ѝ през цялата останала година. Това ще е така докато не се вземат някакви мерки. На свлачището, което е на пътя наблюдавам, че продължава да се увеличава. Там, където е било по-малко като размери, вече се увеличава и ми се струва, че нещата тръгват в много лоша посока“, каза още Хаджиев. Според Хаджиев, основната причина за свлачищните процеси на пътя са ежедневно преминаващите тежкотоварни автомобили. Кметът на Осина отбеляза, че този път свързва селото с останалият свят. Само по него можем да се стигне до Община Сатовча, Доспат, Гоце Делчев и другите населени места в областта и извън нея. Тоест това е единственият изход, но и вход за селото. За укрепването на пътя са необходими над 700 хил. лева. Активните процеси и на другото свлачище, което е вътре в селото също продължават, а пукнатините по близките къщи с всеки изминал ден се разрастват. „Свлачището, което е във вътрешността на селото също продължава да е действащо и все повече се виждат пукнатините, които са се образували по къщите. Самите процепи с всеки изминал ден се увеличават“, подчерта Хаджиев.

За упрекването на това свлачище пък са необходими около 162 хил. лева.

„От 17 септември по пътя от и за село Осина, където има активно свлачище, разрушило едното платно за движение, ще започне да се движи училищния автобус, родителите и всички хора сме притеснени”, допълва още Славчо Хаджиев.

 „Иска ни се да направим нещо по-добро от това, което вече сме предприели като действия. Всичко, което се е искало от нас като община е било направено“, каза още той.

 През 2013 и 2015 година в сатовчанското село Осина се образуват две опасни свлачища. Първото е надвиснало над няколко къщи, които може да отнесе при по-сериозно активиране. В края на март 2015 година, заради поредното активизиране на свлачището три семейства от сатовчанското село бяха евакуирани. Тогава от свлачищния процес бяха засегнати четири къщи, като три от тях бяха под голяма заплаха.

С нормализирането на времето и временното спиране на действие на свлачището, хората се върнаха по домовете си. Второто свлачище се появи през 2015 година, като вследствие на него рухна половината шосе, което е единственият път към населеното място.

Добавете Вашия коментар

TOP