Съдът в Люксембург образува дело по казуса „Калъмбов“, за санкцията му от 20 000 лв. на Инспекция по труда

03 Юни 2019 | 16:02
0 коментара
Общество

Съдът на Европейския съюз в Люксембург изиска цялата преписка по делото на благоевградския хотелиер Методи Калъмбов и след проучване на случая ще излезе с преюдициално заключение.

До намесата на СЕС се стигна  по искане на адвокатите на бизнесмена, които оспорваха  в Районен съд – Благоевград санкция от 20 000 лв., наложена му в качеството на изпълнителен директор на „Мак турс“ АД  от Инспекция по труда заради непредставена ведомост за заплата на работник. Възражението на защитата беше за нарушен принцип на пропорционалност по критериите на ЕС. Освен това административната санкция при препятсване на проверки за спазване на трудовото законодателство е императивна и не може да се изменя дори от съда.
 

В същото време за подобно бездействие, в нормата на общата административнонаказателна разпоредба на друг национален закон /чл. 31 от ЗАНН/ законодателят е предвидил санкция от 2 до 50 лв. Значително по-малък е и размерът на предвидената административна санкция глоба при неизпълнение на разпореждане на орган на власт, свързано с извършване на данъчни, митнически, счетоводни и дори валутни нарушения, ако не представляват престъпление, които се наказват по чл. 32 от ЗАНН с глоба в размер от 100 лв. до 2000 лв. и от 400 лв. до 3000 лв.

Районният съдия Екатерина Николова счете,  че следва да се отправи преюдициално запитване до СЕС, който е компетентен да тълкува за хармонизация между българското и европейското право. Месец след това  Европейският съд прие искането за допустимо, образува дело и ще се произнесе със заключение, от което ще зависи изходът на казуса „Калъмбов“ в Районен съд./Струма/

Добавете Вашия коментар

TOP