Съдия изпълнител сложи на тезгяха за продан хотела на строителна фирма в Банско с 20-г. история, небостъргач и цял квартал в Тел Авив

14 Ноември 2018 | 18:32
0 коментара
Бизнес

Строителна фирма с над 20-годишна история и стотици обекти в Израел и България, сред които двуетажни мостове, 42-етажен небостъргач в Тел Авив, автомагистрали, летище, банки и жилищни сгради, квартал от 40 блока в Израел и много др., неочаквано се провали в Банско. Освен че задлъжня на общината с 20 803 лв. за данъци, обявиха за публична продан и местната инвестиция на фирма „Прогресстрой-45” ООД – сграда от хотелски тип на ул. „Иконом  Чучулайн” № 74-78.

От вчера съдебен изпълнител продава 12 апартамента в нея, сред които и кокетен мезонет. Жилищата в зависимост от квадратурата са на цени от 40 000 до 52 000 лв. Сградата се продава заради ипотека и възбрана в полза на банката, която отпуснала кредит, който с лихвите е 2 081 886 евро. Към момента на обявяване на съдебното изпълнение тази година дългът е 848 479 лева.

Фирмата е собственост на старозагореца Нанко Янев и Петър Петров. Янев е бил технически ръководител в СМК – Ст. Загора и зам. генерален директор на Завода за дискови и запаметяващи устройства, преди да скочи в големия строителен бизнес.

Според наблюдатели на имотния пазар продажбата е не понеже фирмата не може да покрие дълга си към банката и данъците към хазната на община Банско, а понеже това е законен начин да се отърве от сградата.

В момента тя просто е една от стотиците в планинския курорт, които през по-голямата част от годината стоят празни и приемат клиенти единствено през зимния сезон, но и тогава почивната база в града не може да се напълни на 100%./Струма/

Добавете Вашия коментар

TOP