Скандална търговия с дипломи менте се върти из нета! (ДОКУМЕНТИ)

25 Май 2019 | 12:47
0 коментара
Любопитно

В деня на българската писменост и култура 24 май решихме да провери различните обяви за продажба на дипломи.

Оказа се, че не е никакъв проблем да се сдобиеш с фалшификат за основно, средно или висше образование.

Някои от продавачите предлагат и вписване в регистрите на МОН, което автоматично прави документите използваеми и в чужбина.

Ето например една от обявите, поместена в сайт. Авторът, който се представя като Галин Караиванов и е оставил телефон за контакти, описва подробно какво предлага, без ни най-малко да се притеснява, че нарушава закона:

“Дипломите, които издаваме са напълно изрядни, с най-високо качество. Дипломите имат – холограми, печати и всички нужни отличителни знаци. Надписани от професионален калиграф.

Изпратете вашата заявка по пощата, скайп или фейсбук, а ние ще Ви отговорим до 24 часа от подадената заявка.

Успехът е по-желание на човека, с когото работим, учебното заведение – също. Възможно е издаването от всяко учебно заведение на територията на Република България

Основно образование (800-1000 лв.). Средно образование (800-1200 лв.). Висше образование (1200-3000 лв.).

Опция “вписване” означава, че ще я впишем в регистъра на МОН, както и във всяка една необходима институция.

Вписаните дипломи се използват за превод и легализация (за чужбина). Невписаните се използват единствено в България. Ако използвате дипломата си в България, но ви е страх, че работодателят ви може да се усъмни във вас и да ви провери – впишете дипломата си! Вписаните дипломи са 100% сигурни.”

Същият продавач на дипломи предлага и шофьорски книжки без да е изкаран курс или пък да е положен изпит на листовки, цената е 1000 лева.

Друга обява е с по-ниски цени:

“Продавам дипломи за основно, средно и висше образование. Цената се формира от това каква диплома ви е необходима, дали да фигурира в регистрите на МОН и дадения университет, учебно заведение. При опцията с вписване отнема повече време и е по-скъпа. За основно образование цената е 400 лв, за средно от 500-900 лв, а за висше 1200-2200. Самите бланки се взимат от университети, така че са напълно изрядни, с всички печати, холограми и подписи. Времето за изпълнение на поръчка е от 3-10 дни. Университета, успеха и специалността се избират от Вас. Възможно е от всички на територията на България. Доставяме до всяка точка в страната и Европа.”

В сайтовете за малки обяви се подвизава и Мирослав Узунов, който твърди, че е един от най-старите на пазара за дипломи. Явно и неговата диплома е купена, защото обявата му изобилства от правописни грешки:

“Едни от най-старите на пазара! Най-добрите условия! Най-добрите цени!

Продаваме дипломи за основно, средно и висше образование. Ако желаете документа Ви да бъде напълно легален е нужно да бъде регистриран в системата на МОН. Ние сме единствените, които можем да свършим работата, от която имате нужда и да Ви издадем диплома в най-кратки срокове. Дипломата Ви ще има всички нужни печати, надписи, холограми и ще бъде надписана от професионален калиграф, като бланките се взимат директно от учебните заведения. Цени: диплома за основно образование – 800лв ; средно – 1200лв ; висше – над 1800.

Продаваме шофьорски книжки:

Книжките са автентични, идват със син талон. Възможна е всяка една от категориите – A, A1, B, В1, B+E, C, C+E, D, D+E, E Книжките са напълно реални и съществуват в регистрите на република България. Цените варират от 1200 лв до 2000лв.”

Една от последните полицейски акции срещу продавачи на фалшиви дипломи е в края на миналата година в Шумен.

Тогава са арестувани осем души от Шумен на възраст от 17 до 48 години. Разследването започва, когато полицаи се представят за потенциални клиенти.

Фалшификаторите обяснили, че имат лоби в Министерството на образованието и науката и че след заплащане на съответната сума, документът ще бъде легализиран и вписан в регистър.

Източник: БЛИЦ

Добавете Вашия коментар

TOP