Шефът на ЮЗДП инж. Д. Дамянов: "Разполагаме с 26 противопожарни автомобила, в момента тече процедура за още 6"

26 Април 2018 | 17:31
0 коментара
Общество

При нас в горското стопанство се фокусират проблемите по осигуряване на необходимите количества суровини за промишлеността от една страна, от друга страна проблемите по опазването на горските територии, както и опазването и поддържането на пътната мрежа и опазването на дивечовия ресурс, информира "Фокус".

Това каза инж. Дамян Дамянов, директор на Държавно Югозападно предприятие- Благоевград на провелата се пресконференция на тема „Превенция и опазване на българската гора”.

По думите му всичките тези проблеми и задачи, крият в себе си голяма отговорност за решаването им. 

„Една част от населението възприемат гората  като красива гледка, за други тя е източник на суровини, за трети е място за рекреация, така че ние се опитваме  в голяма степен да съчетаем всичките тези функции по възможно най-добрия начин, но за съжаление не винаги успяваме“, коментира той.

Дамянов изрази благодарност към всички участвали в гасенето и потушаването на горските пожари, тъй като това е един принос за развитието и съхранението на горите. „За съжаление въпреки всички превантивни мерки, които взимаме ежегодно, всяка година имаме по един тежък пожар като миналата година пожара беше с огромни размери – 13 хил. декара, което показва, че трябва да подобрим и засилим мерките в това отношение“, заяви директорът.

По думите му предприятието вече разполага с 26 противопожарни автомобила , като в момента тече процедура за още 6, също така имат и оперативен център с наблюдение на 9 кули за превенция.

„За съжаление в нашето и Смоленското предприятие щетите и площите засегнати от съхненето на иглолистни гори са най-големи“, коментира той. Дамянов подчерта, че предприятието миналата година е спечелило един проект по ЛАИВ, като целта му е закупуване  и монтиране на машина за контейнер на производство на фиданки, която ще осигурява 1,200 хил. контейнерни фиданки.

„Ако натоварим двусменно машината  може да отидем на над 2 млн. фиданки, което ще намали разходите по залесяване“, обясни той.

Директорът на Югозападно държавно предприятие апелира към всички граждани да спомагат за опазването и съхранението на горите в България.

Добавете Вашия коментар

TOP