Шефът на Агенцията за българите в чужбина остава в ареста

01 Ноември 2018 | 14:10
0 коментара
Криминално

Председателят и главният секретар на Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) Петър Харалампиев и Красимир Томов, както и сърбинът Марко Стойов остават в ареста, реши Специализираният наказателен съд.

Тримата са обвиняеми за търговия с документи за български произход в Агенцията.

Решението може да бъде обжалвано в тридневен срок.

Над 20 арестувани при акция в Агенцията за българите в чужбина (ОБЗОР)

Магистратите от Специализирания наказателен съд чуха фактите от обвинението, с които прокуратурата подкрепи искането си за постоянен арест на трима от четиримата обвиняеми за скандала в Държавната агенция. Това са председателят на агенцията Петър Харалампиев, главният секретар Красимир Томов и посредникът и представител на българската общност в Сърбия Марко Стойов.
 
Според обвинението групата е търгувала с документи от юли 2017 г. Това се случва само месец след като Харалампиев оглавила комисията. Според разследващите групата е осъществявала множество срещи с десетки посредници, които уреждали издаването на нередовните документи срещу големи суми пари.
 
Успоредно с престъпната практика прокуратурата е установила още, че Харалампиев и Томов умишлено забавяли движението на преписки, дори и на редовните документи, с настояването за т.нар. такси, които да ускорят процедурите. 

Повдигнаха обвинение на шефа на Агенцията за българите в чужбина

Обвинението срещу Петър Харалампиев е за получаване на подкуп от 5000 евро. Според адвоката му и бивш градски прокурор на София Николай Кокинов обаче сочената сума пари не е намерена. За съществуването и предаването й по разследването се разбира единствено от показанията на свидетеля Димитър Стойчев и свидетелските показания на зам.-председателя на агенцията Димитър Владимиров, за когото според прокуратурата е ясно, че по всякакъв начин се е противопоставял на престъпната схема.


Кокинов определи обвинението като безпрецедентно.Адвокатът настоява неговите подопечни да бъдат пуснати под домашен арест или да получат парична гаранция, тъй като обвиненията срещу тях се базират само на свидетелски показания на двама души, които по думите му се притесняват от наказателна отговорност.

 

Добавете Вашия коментар

TOP