Руският външен министър Сергей Лавров призова Вашингтон да не използва военна сила срещу Северна Корея на фона на нарастващото напрежение след поредния ракетен тест на Пхенян.

В телефонен разговор с държавния секретар на САЩ Рекс Тилърсън, Лавров подчерта необходимостта от въздържане от всякакви военни стъпки, които биха могли да имат непредвидими последици, става ясно от външното министерство на Русия.

Първият дипломат на Москва заяви, че всички опити за засилване на санкциите срещу Северна Корея ще бъдат "контрапродуктивни и опасни".

Същевременно той осъди като "грубо нарушение" на резолюциите на ООН изстрелването на последната севернокорейската ракета, прелетяла над Япония.

На свой ред говорителят на руското външно министерство Мария Захарова предупреди, че "демонстрацията на сила ще доведе региона до ръба на военен конфликт".

Тя настоя за мирни преговори, посочвайки, че "за момента само Русия и Китай са предложили реалистичен подход за прекратяване на конфликта".

"Още веднъж призоваваме всички заинтересовани страни да започнат без предварителни условия", каза Захарова.

Във вторник сутринта КНДР извърши опит с балистична ракета, която измина 2700 километра, прелитайки над Япония. Тя падна в Тихия океан. САЩ и Южна Корея заплашиха да дадат "мощен отпор" на Пхенян, като не изключиха и военни действия при по-нататъшни "провокации".