Празник на капамата в Добринище

23 Декември 2019 | 16:39
0 коментара
Общество

Истинска наслада за небцето ще изпитат жители и гости на град Добринище, които станат част от празника на добринишката капама.

Най-добрите местни кулинари ще разкрият тайните на тукашната кухня и ще предстваят най-характерните гозби. Всеки ще може да опита от вкусните ястия.

Заради очаквания голям интерес на гости от цялата страна празникът ще е два дни – на 28 и 29 декември от 16,00 часа.

Студеният декемврийски въздух на площад „Независимост” в Добринище ще бъде огрят от топлата пара, която ще се носи от кулинарната изложба. На мириса няма да устои никой, сигурни са домакините. На дългите празнични трапези ще бъдат подредени кулинарни изкушения – добринишка капама, чомлек, шупла, целуварчи /подлучено с чесън цвекло, задушено с брашно/, бракада /качамак с месо/, погачи, ялови баници, тиквеници, суджуци и кървавици. Вкусните местни специалитети ще бъдат поднесени с чаша греяно червено вино, а площадът ще се огласи от звучни пирински песни и ще се изпълни не само с аромата на вкусни гозби, но и с кръшни народни хора, и с весело настроение.

„Вярваме, че ще очароваме гостите с нашите ястия, повечето от които имат причудливи имена, но по вкус не отстъпват на тези в най-изисканите ресторанти по света”, уверени са служители на местното Народно читалище „Димитър Благоев 1925“.

Добринище е известен курорт най-вече с минералните си води и с невероятното съчетание на балнеолечение в града с планински преходи в красивата Пирин планина. Над 20 хотела се построиха в последните 15 години заради наплива на туристи.

Добавете Вашия коментар

TOP