Пострадалата в Пирин планина туристка е приета в Пирогов тази нощ

28 Юни 2015 | 09:26
0 коментара
Общество
Пострадалата в Пирин планина туристка е приета в Пирогов тази нощ

Пострадалата при падане в Пирин планина туристка от Русе към 2.30 ч. тази нощ е приета в Пирогов с мозъчен оток и фрактура на прешлен.

Инцидентът с тримата туристи, жена и двама мъже е станал преди обяд вчера в района на заслон "Кончето". Д-р Анета П., съпругът й и техен приятел предприели поход по маршрута от хижа Бъндерица до хижа "Яворов". При подсичането на южния ръб на "Конето" 55-годишната Анета П., лекар по професия, се подхлъзнала на пряспа и полетяла надолу. Инцидентът станал преди обяд вчера.

Подаден е сигнал на тел.112. Група спасители от Банско тръгват да окажат помощ на пострадалата. Спасителната акция е продължила близо 8 часа. Пострадалата е носена на ръце от спасителите от мястото на инцидента, през м. "Казаните" под връх Вихрен, за да я свалят на пътя в района на хижа "Бъндерица".

Към 22 часа линейка от Разлог е тръгнала за Бъндеришка поляна, транспортирала е пострадалата до МБАЛ-Разлог. От там е поета от благоевградски екип на ЦСМП, който е транспортирал ранената лекарка до Спешно-приемно отделение на МБАЛ-Благоевград. Приета е в спешното отделение в полунощ.

След направените й изследвания е установено, че пострадалата е с мозъчен хематом и фрактура на един прешлен. Малко след 1 часа тази нощ е транспортирана от екипа, взел я от МБАЛ-Разлог, до "Пирогов". Пострадалата е контактна, но състоянието й е тежко.

Тримата туристи веднъж вече били отложили планувания маршрут заради мъгла. Вчера решили да го преминат на всяка цена. За нещастие попаднали на заснежен улей, където станал инцидентът. Тримата не могли да обяснят къде точно се намират, което затруднило организацията на спасителната акция. Поради късния час и лошите метеорологични условия пропадна транспортирането на пострадалата с хеликоптер за София, както първоначално бе планирано.

Източник: БГНЕС

Добавете Вашия коментар

TOP