Обрат! Лионел Меси остава в „Барса”

03 Септември 2020 | 11:59
0 коментара
Спорт

Обратът е факт! Не на терена, а в офисите на „Барселона“.

Точно 90 минути – един футболен мач време, продължи срещата между бащата на Лионел Меси - Хорхе, и президена на каталунския гранд Хосеп Бартомеу.

Аржентинският канал TyC Sports, който първи съобщи за факса на Лионел Меси до клуба за напускане, обяви развръзката. Геният е готов да остане и ще се уточняват само дребни детайли в спора. Според аржентинската медия нов договор между Лео и „Барселона“ е на 90 процента сигурен.

Когато бащата на аржентинския гений, който е и негов мениджър, кацна на летище „Ел Прат“ в Каталуня, обяви – каза много е трудно да се мисли за оставане на Меси. Очевидно аржентинското семейство обаче е разиграло добре картите си на масата. А може би и Бартомеу е имал своите козове.

От къде тръгна спорът? Според каталунски медии Роналд Куман, новият треньор на „Барса“, е разговарял съвсем кратко с Меси. Казал му, че вече е равен на всички други в отбора. Освен това не желае повече неговия близък приятел Луис Суеарес, който сигурно ще отиде в „Ювентус“. Равен с останалите? Това явно не се е харесало на 33-годишния Меси, който дни по-късно изпрати съдбовния факс с искане за напускане.

Какво пише в договора Лео? Срокът му е до 30 юни 2021 година. В него е записано, че може да напусне без финансов иск „Барса“ това лято, но ако го заяви до 10 юни. Заради пандемията сезонът в Примера дивисион свърши през юли, отборът се провали в Шампионската лига след това. Адвокатите тълкуват, но датите са точни и ясни. Откупната клауза на Меси е 700 милиона евро. „Манчестър Сити“ и Пеп Гуардиола много искат нападателя, но „гражданите“ са под постоянен мониторинг за нарушаване на финансовия феърплей. Затова и потърсиха начин да дадат трима играчи на „Барса“, за да се намали цената и трансферът да е в разумни граници.

В съблекалнята на „Камп Ноу“ няма единомислие по темата Меси. Трима са близките му авери. Освен Суарес това са Артуро Видал и защитникът Жорди Алба. Чилиецът на практика си затвори вратата за „Барса“, след като каза, че в отбора има само 12-13 професионалисти. Алба има договор до 2024 година, но Куман няма намерение да го ползва за постоянно.

Близки с Меси, но не чак толкова, са Жерар Пике и Серхио Бускетс. Двамата обаче не са сред хората, които го защитиха чрез социалните мрежи. Пике вече направи гаф в кариерата си – когато вървеше сагата с Неймар и ПСЖ, той написа под своя снимка с бразилеца „Остава!“. Но … Неймар си тръгна.

Напускане на Меси може да отвори много врати. Футболисти като Филипе Коутиньо, Антоан Гризман и Осман Дембеле непрекъснато живееха в дълбоката сянка на Лео. Особено неприятно е положението на Гризман, който дойде за 120 милиона евро миналото лято и почти не играе. Дори обидно бе пускан като резерва за по няколко минути в решени мачове.

Преди година в „Барса“ дойде и младата нидерландска звезда Френки де Йонг. „Не съм аз човекът, който да говори за ситуацията с Меси – коментира халфът. – Сигурен съм, че достатъчно много хора са се изказали.“
Подобно мълчание демонстрира и вратарят Марк-Андре тер Щеген, който е с националния отбор на Германия в момента. А Иван Ракитич, завърнал се в „Севиля“, също отказа да говори.

Гений или деспот? Със сигурност и в двете определения има истина що се отнася за Меси. На терена той направи „Барселона“ доминант на новия век. Около него Пеп Гуардиола изгради стила тики-така. И с пълно право Меси иска думата му да се слуша. А това явно не се харесва нито на Куман, нито на други футболисти, които имат право да кажат: „Аз съм в „Барса“, значи съм световна звезда!“

Меси е изправен пред сериозен кръстопът. Ако наистина остане, той трябва да помогне на Куман да изгради нова „Барселона“. Както го направи при Йохан Кройф с дриймтим в началото на 90-те заедно с Христо Стоичков. И както Гуардиола с Меси през първата декада на новия век. Куман знае – Лео може да му даде много, но може да му вземе и всичко. Картите са на масата. Реди се каталунски пасианс.

Серхио Рамос, капитанът на „Реал“: Извоювал е да решава бъдещето си, но не го прави правилно

Един от отколешните футболни врагове на Лионел Меси е Серхио Рамос. Неведнъж аржентинецът е изкарвал червен картон на капитана на „Реал“ в „Ел Класико“. Въпреки това Рамос застана на страната на Меси в спора му срещу „Барселона“.
„Мисля, че е извоювал правото да решава бъдещето си – каза капитанът на „Реал“. – Но не го прави по правилния начин. Разбира се, за испанския футбол, за „Барселона“, за „Реал“ е най-добре Меси да остане. Искаме да играем и да побеждаваме срещу най-добрите. Лео направи испанския футбол по-добър. Направи „Барселона“ по-добра. Направи „Ел Класико“ по-атрактивно. Затова има право сам да решава без спекулации. Нека видим какво ще се случи.“
Думата взе и Лука Модрич – единственият футболист, спечелил „Златната топка“ от 2008-а насам, без тя да носи името на Меси или Кристиано Роналдо. „Ще бъде голяма загуба, ако Лео си тръгне – призна халфът на „Реал“. – Така стана, когато Кристиано ни напусна. Не може обаче да се мисли само за миналото. Примера ще загуби много престиж с трансфер на Меси. Но пък неговото отсъствие ще помогне на други футболисти да станат звезди. Когато Роналдо си тръгна, животът продължи в „Реал“. Същото ще е и в „Барселона“.“

Добавете Вашия коментар

TOP