Навръх Цветница! Започва масовото тестване в Банско

12 Април 2020 | 11:55
1 коментара
Общество

На Цветница в Банско започва обещаното в началото на седмицата от премиера Бойко Борисов масово тестване на населението. Изследването трябва да установи дали има изграден  колективен имунитет срещу коронавируса, след като градът беше поставен под 14-дневна пълна карантина. Ще бъдат изследвани  два пъти повече жители в курорта, а още 2000 бързи теста са осигурени  от дарител.

Националният оперативен щаб е информирал общинското ръководство, че тестовете вече са доставени и има готовност изследването да започне, потвърди кметът Иван Кадев пред БНР.

По указанията на Районната здравна инспекция са изготвени списъци с  хората, които  са обхванати в  мащабното тестване.  Първо ще бъдат изследвани служителите на полицията, които след това поемат отговорността към  спазването на ограничителните мерки по време на празника. В  колективните групи за тестване са лекарите, екипите на спешна помощ,  работещите на първа линия от общинската администрация, хотелите, заведенията, планинските спасители, учителите.

Ще има възможност да бъдат тествани и хора от другите населени места в общината. Освен  предоставените от националния оперативен щаб, 2000 бързи теста бяха дарени на община Банско от народния представител Делян Пеевски.

Добавени коментари

Похвално публикува:
12 Април 2020 | 17:26
Освен община Банско стана добре,че беше осигурен "коридор" за изследване и на хора от "първа линия" на гр. Разлог,защото ние сме в постоянни контакти.Те идват в Банско на ски и заведения,но ние пък ходим в Разлог за търговски и други услуги. Така че контактите са взаимни. Браво! Така трябва да бъде!

Добавете Вашия коментар

TOP