Нападната от кучета майка в Югозапада: В един момент бяха 2-3, после изведнъж станаха 10

06 Юли 2019 | 11:56
0 коментара
Общество

Депутатите вдигнаха десетократно санкциите за кучета без намордник с промени в Закона за ветеринарната дейност, приети на първо четене.

Поправките забраняват кучешката разходка и свободното пускане на четириногите с тегло над 5 кг. Законът предвижда вместо 100 лв., глобата за куче без намордник да стане 1000 лв., а санкцията за четириного без повод -  300 лева.

Разхождането на кучета в детски площадки или забранени зони ще струва на стопаните им 500 лв.

Новите забрани не важат за извеждане без повод на кучета с тегло над 5 кг, когато те се пускат свободно в обособените и обозначени за това места в урбанизираните територии. Измененията в закона се налагат заради зачестилите инциденти с домашни кучета, аргументираха се през седмицата депутатите.

Глутница от десетина кучета нападна майка с бебе в Дупница. Бездомните животни обръщат количката с детето и захапват полата на жената. За щастие не се стига до по-голяма трагедия, защото група мъже чуват виковете на майката и се притичат на помощ.

Инцидентът е станал във вторник сутринта в квартал „Бистрица”. Тогава Снежана извежда 2-годишното си дете на разходка в парка. На връщане минават през хранителен магазин. На път за дома си майката е била нападната от четириногите.

„Едно куче тръгна срещу мен, второ се спусна с лай. Аз минах от предната страна на количката, похлупих детето със сенника и може би това му спаси живота. Но едно куче скочи странично на количката и я обърна. Детето падна и започна да пищи. Малко след това от близкия паркинг се появиха още кучета и изведнъж станаха около 10'', разказа нападнатата млада жена пред камерата на Нова телевизия

От общината твърдят, че трябват законови мерки за решаване на проблема.

 ,,Подобни инциденти не само няма да спрат. Те ще продължат и в следващите седмици и месеци, ако не се вземат някакви законови мерки. Това, което на този етап може да се прави, и се прави – е Програмата за овладяване на популацията'', коментира заместник-кмета на Дупница Христо Апостолов.

Тези мерки в момента обаче не могат да се осъществят, тъй като приютът за кучета в града е временно затворен.

Добавете Вашия коментар

TOP