Над 300 кукери ще гонят злото на Великден в разложкото с.Елешница

27 Март 2018 | 01:14
0 коментара
Общество

 Над 300 кукери ще направят невероятно шоу за своите съселяни и стотиците наши и чужди туристи на Великден в разложкото село Елешница. Те ще разтърсят земята с танците си и ще огласят селището с чановете си. Маскирани мъже, жени и деца ще наричат за здраве и берекет и ще прогонят злото.

Шествието на пременените в кожи участници стартира точно в 11 часа на един от най-големите християнски празници пред погледите на хиляди гости. Подобен ритуал на Великден се провежда единствено в това населено място, в него участват кукерските групи от трите махали в селото. „Всички тренират усилено. Всяка махала иска да покаже най-доброто, най-хубавите си костюми, най-интересните си сценки. Обичаят е предаван от поколение на поколение и е съхранен от местните хора. Наши и чужди туристи от съседните курорти не пропускат да видят зрелищния карнавал. Чужденците снимат непрекъснато с видеокамери, фотоапарати и мобилни телефони танците на кукерите”, коментира кметът на с. Елешница – Сашо Мицин. 

Шоуто на кукерите ще завърши с връчване на различни награди. Осигурени са колективни и индивидуални отличия – за най-атрактивна група, за най-многобройна група, за най-възрастен и най-малък кукер, за най-добра мъжка народна носия и за най-добра женска носия. На сцената пък ще се изявят през целия празничен ден местни самодейци. Народният певец Янко Неделчев ще зарадва с концерт от 18 часа празнуващите.

Добавете Вашия коментар

TOP