На фестивала БГ мюзикъл се пееше: „Идвайте в Сандански да пушим марихуана”, дилърите с модерните джипове са навсякъде, наркотици се пласират във всички училища

25 Юни 2017 | 10:07
0 коментара
Общество

Три часа директори на училища в Сандански в присъствието на кмета Кирил Котев, началника на РУП Борислав Щурков, общински съветници, представители на Социално подпомагане, Бюро по труда, председатели на обществени съвети и настоятелствата в учебните заведения коментираха сериозния проблем с наркозависимостта сред учениците, предлагането на услугата наргиле в дневни и нощни заведения и даването на съгласие за промяна на Наредбата за опазване на обществения ред и спокойствие на гражданите и постоянен контрол пред учебните заведения.

Журналистът Ат. Атанасов, който има 9-годишен внук, бе категоричен, че проблемът е известен на всички, но няма конкретни действия за решението му. „Аз не съм съгласен с това, че преди дни на фестивала БГ мюзикъл в Сандански в един от текстовете на песни се пее: „Идвайте в Сандански да пушим марихуана”.

Снежана Аргирова, председател на инициативния комитет на обществения съвет, заяви: „Аз съм майка на 12-годишно момче и от утре моят син вече е в тази възрастова категория на децата, попадащи в рисковата група. Не искам моят син да попадне в групата на наркозависимите. Затова съм тук и като родител, и като представител на държавата. Всички ние трябва да излезем с решение как да предпазим децата си и да спрем разпространението на наркотиците в училищата.

Директорът на Земеделската гимназия Емил Терзийски разкри: „Преди две години в кабинета ми нахлу мой ученик. Той влезе агресивен, неадекватен. Бях изплашен, вътре бяха и неговите родители. Беше дрогиран. Тогава заедно с родителите взехме решение как да се справим с проблема. Сега момчето е зрелостник и предстои да му връчим диплома. Справихме се с проблема заедно с неговите родители.

Наркотици се пласират във всички училища, хората с модерните джипове продават. Ние не ги познаваме, това е работа на полицията. Дилърите са навсякъде. Директорите можем да опазим сградите на училищата, но улиците са на всички нас и в тази посока трябва да се мисли”, заключи Е. Терзийски.

Директорът на гимназия „Яне Сандански” Снежана Николова заяви, че е готова да има постоянна охрана в района на гимназията. „Да, има проблем със зависимостта от наркотици и всички заедно трябва да работим по този проблем заедно с родителите”, призна тя.

Кметът К. Котев сподели, че е съпричастен към проблема, и заедно държавната и местната власт даде уверение, че ще работи за това по-малко деца да попадат в рисковата група.

Началникът на полицията Б. Щурков поясни, че официално около 30 са децата, попаднали в рисковата група, и с тях и техните родители се работи. Той каза, че много често родителите отказват съдействие, когато тяхно дете бъде установено в нощно заведение.

Накрая всички се обединиха и излязоха с декларация и препоръки, както и да искат съдействие от местните депутати в битката с наркодилърите.

ЛИДИЯ МАНЕВА в.Струма

Добавете Вашия коментар

TOP