Кукери гонят злите сили в разложкото село Елешница навръх Великден

28 Април 2019 | 12:24
2 коментара
Култура

Един от най-интересните и най-обичани празници в село Елешница е ежегодният кукерски карнавал, какъвто има и днес.

Всяка година навръх Великден кукери пъдят злите духове с традиционни обреди,
карнавални маски и облекла, тъпани, музика и танци.Село Елешница в община Разлог е единственото в Югозападна България, където съществува традицията да се организира кукерски фестивал на Великден.

Хилядно множество от местни хора и гости събра и днес уникалното кукерско шествие, с което започна общоселският празник в първия ден след Възкресение Христово. Според традицията, както разказва кметът Сашо Мицин, това се 
прави на Великден, защото от този християнски празник винаги е бликала вярата и надеждата за сполука, здраве и плодородие, за пролетно обновление и възраждане.

Кукерите се готвят за маскарада няколко месеца, веднага след големите новогодишни фестивали в Разлог, Банско, Перник, Симитли. В Елешница могат да
се видят едни от най-хубавите костюми от кожи, които се оценяват по дългия и гладък косъм, хвалят се елешничани. Хиляди левове струват тези одежди, местни кукери дават много пари и за костюм под наем, само за да го облекат и покажат на днешния празник. 

Преди да се съберат на площада, където е центърът на общоселското празненство, участниците в маскарада обиколят селото, за да прогонят злите духове и зимата, да възвестят пролетното пробуждане на природата и възкресението на доброто у 
хората.

Тази традиция в селото е от незапомнени времена. Прекъсвана е за известно време преди промените през 1989 г., когато отново е възродена. Кукерският маскарад в Елешница е уникален и с женското участие в него. 

Добавени коментари

Езичници публикува:
28 Април 2019 | 19:09
интересно какъв фестивал на кукерите има в село банцко?за първи път чета на такова животно...те до вчера не знаеха какво е това кукер сега тръгнали....бахти и тъпите журналисти..
чак па "хилядно" множество публикува:
28 Април 2019 | 15:28
Езичници!!!

Добавете Вашия коментар

TOP