КНСБ: Работниците трябва да имат право да си изключват телефоните

17 Октомври 2019 | 15:45
0 коментара
Общество

КНСБ смята, че работниците трябва да имат право да изключват след работно време мобилния си телефон, както и контактите си през скайп, вайбър, фейсбук, за да не бъдат безпокоени от работодателите.

В специфичната комуникационна среда на фейсбук има нужда от хигиена на общуването, от облагородяване и КНСБ пита широката аудитория дали трябва да се въведе някаква регулация, заяви вицепрезидентът на синдиката Чавдар Христов в Добрич, където е организиран дискусионен форум по темата.

При днешните комуникационни технологии работникът и служителят продължават да са на работа и след работно време, а работата в семейна среда руши семейството, каза националният секретар на конфедерацията Тодор Капитанов. Той даде пример със страна-член на Европейския съюз, където вече е постигнато споразумение с работодателите, че след 18 часа служителите могат да изключват телефоните си.

От КНСБ припомниха, че вече има случаи на работници уволнени заради свои статуси във фейсбук. При уволненията след споделени мисли в мрежата за работодатели, обикновено работодателите твърдят, че са уронили авторитета на фирмата, че разкриват нейни тайни, като например работните заплати. Тези случаи не са само в България, но и Западна Европа.

Предложенията от дискусионните срещи на КНСБ ще бъдат обобщени в национален доклад, който синдикатът ще предостави на институциите и социалните партньори за определяне на нови политики.

Добавете Вашия коментар

TOP