Кметът Николай Георгиев: "Дълбок поклон пред хората на Кресна"

27 Август 2019 | 11:04
0 коментара
Общество

Отчетен доклад на кмета на община Кресна, г-н Николай Георгиев, представен пред делегатите на проведената на 26.08.2019 г. конференция на БСП Кресна за номинация на кмет на община Кресна, кметове на кметства и общински съветници.

Уважаеми съграждани,
Приятели,

Четири години община Кресна се управлява от БСП и нашите коалиционни партньори. Буквално преди дни публикувахме на нашата страница във Фейсбук "Обединени за Кресна" резултатите от проведено през юни и юли тази година мащабно социологическо проучване на територията на община Кресна, което очертава отлични предпоставки за старт на нашата нова изборна кампания.

Четири години управлявахме в тежка изолация, наложена от българското правителство не само тук, а и във всички общини на страната, управлявани от БСП. Освен, че е отвратително по своята същност, вредно по своето съдържание и противоречащо на националния интерес, поведението на управляващите дискриминира по политически признак милиони български граждани. Не само аз, а надявам се и вие добре разбирате колко е важно да се сложи край на този абсурден подход и финансирането на българските общини да започне да се структурира върху обективни и морални критерии.

На фона на казаното, не мога да не изтъкна с чувство на дълбока удовлетвореност високата оценка, която ни дават нашите съграждани за свършеното до сега. Те демонстрират завидно разбиране за реалните възможности в общинското управление и продължават да подкрепят, както го правиха от първия ден, всички позитивни инициативи на местната власт.

Благодаря за доверието !

Иска ми се непременно да споделя с вас за една драматична промяна, която се случи в изминалите четири години. Ако в началото на 2016 г. за Кресна изобщо не се споменаваше дори на регионално ниво, днес картината е напълно променена. Тя се е превърнала в стандар за гражданско поведение, към който гледат със завист и надежда хиляди български граждани от цялата страна. И да, това не е пресилено твърдение.

Нека ви попитам: Защо на 19.08.2019 г. в града ни бяха репортерите на БНТ, БТВ и Нова ТВ ? За да отразят как хората изпълняват заповедта на Директора на БАБХ ? Точно обратното, те бяха тук, защото, както техните шефове, така и свободно мислещите граждани на България очакваха от Кресна "революция". Е, революцията не се състоя, но очакването беше факт и то е плод на задружните усилия, които полага нашата общност, за да защитава принципно и отговорно своите колективни интереси. Лаская се да отбележа, че за това и аз и моят екип имаме известна роля.

Уважаеми съграждани,

Бих искал да започна своят отчет пред вас с постигнатото в областта на гражданските права и зачитането на индивидуалната свобода, чест и достойнство на всеки от жителите на община Кресна.

Както знаете, този тема заемаше водещо място в моята предизборна програма и с удовлетворение отбелязвам днес, че за целия период на моето управление в Кресна не е имало човек, който да бъде дикриминиран по какъвто и да е признак, както от мен, така и от общинската администрация. Доколкото са ни стигали силите и ресурсите, направихме всичко по силите си, за да отстояваме честта и достойнството на нашите съграждани, да пазим тяхната собственост от посегателства и да защитаваме нашите колективни интереси дори тогава, когато това означаваше директна конфронтация с властимащите. Повярвайте ми това не е лека задача, нито кауза, зад която би застанал друг кмет, а още по-малко от ГЕРБ. Вижте поведението на моите колеги в областта по такива ключови въпроси, като запазване на собствеността на водата у местните ВиК дружества или, ако предпочитате, по въпроса с разпространението на АЧС, защитата на имуществото на гражданите и сами преценете прав ли съм.

През изминалите четири години община Кресна задели максимума от своя бюджет, за да изгражда инфраструктура, да ремонтира пътища и да строи детски и спортни площадки. Нека ви кажа например, че само за изтичащата 2019 г. в Кресна са асфалтирани повече улици, отколкото в двата предишни мандата на Илиян Кръстев. Да не говорим, че изцяло с наши средства подменихме повече от 3 км водопроводна мрежа и имаме амбицията през следващия мандат да завършим изцяло подмяната й. Гарантирахме на хората питейна вода с отлични качества и на цена, която е най-ниската в България ! Направихме го без да изпадаме в зависимости от една или друга фирма, като предпочетохме да разходваме публични средства, съобразявайки се изцяло с обществения интерес. Защо го отбелязвам специално ли, защото тежката зависимост от "Аделина Стил", в която беше вкарана община Кресна от предишния кмет ни коства дефицит от близо 3 милиона лева, който и до днес покриваме, тежки и нескончаеми съдебни спорове и стриктно спазване на тежка финансова дисциплина. Сами разбирате, че това не са предпоставки за растеж и мащабно инвестиране. А колко по-различно можеше да бъде, ако бяхме наследили една нормално управлявана община, без задължения към кредитори и банки и без тежки финансови зависимост от приятелски фирми.

Често нашите опоненти се опитват да ни упрекват, че нямаме нужния капацитет, за да пишем и управляваме европейски проекти. Ето, казват те, къде са ви европейските инвестиции, къде са ви проектите ? Отговарям: За последните четири години експертите в община Кресна са подготвили и кандидатствали с проекти за повече от 10 милиона лева !, което е три пъти повече от годишния общински бюджет.

Последният подписан договор е за изпълнение на дейностите в размер на 1 169 259,00 лв. за асфалтиране на ключови улици и подмяна на съществуващи тротоарни настилки в град Кресна.

Благодарение на експертния капацитет на община Кресна, заедно с община Валандово в Република Северна Македония работим по проект "Изграждане на система за превенция и ранно предупреждение от наводнения" на стойност 386 295.21 евро.

Благодарение на нашите европейски експерти с договор от 14 март 2018 г. Кресна получи финансиране от 1 943 457,11 лева за "Ремонт на сградата и прилежащото пространство в двора на средно общообразователно училище "Св.Паисий Хилендарски". Процедурата по обжалването вече приключи и ремонтът ще стане факт още тази есен.

На 07.05.2019 г. беше подписан договор за финансиране в размер на 97 789,84 лв. между Държавен фонд земеделие и община Кресна из изграждане на ново мултифункционално игрище за групови игри и футбол с размери 20/40 м, което ще се изгради в непосредствена близост до градския стадион. Към новото спортно съоръжение е предвидена и зона за зрители с широчина 2,5 м и мобилни трибуни с 36 броя седящи места.

По проект „Съвместна система за управление на водните ресурси в дългосрочна перспектива“ община Кресна си партнира успешно с Ксанти и Александруполис в Република Гърция...

На 25.04.2019 г. се направи първата копка на нова компостираща инсталация за разделно събиране на зелени и биоразградими отпадъци, инсталации за предварително третиране на битови отпадъци и съпътстваща инфраструктура за управление на отпадъците на общините Сандански, Струмяни и Кресна. Тя възлиза на 9 368 737,16 лв. Изграждането на инсталациите ще намали финансовата тежест върху община Кресна, която в момента плаща между 2 и 3 хиляди лева на месец за складирането на зеления отпадък в регионалното депо. И това е само един от благоприятните ефекти на проекта, които ще изпитат нашите съграждани с неговото приключване.

Е, добре, не мога да изброя всички изготвени и реализирани проекти, но достатъчни ли са тези примери, за да се докаже несъстоятелността на тезата на нашите опоненти ? Въпросът, струва ми се, е риторичен !

Впрочем, на страницата на коалиция "Обединени за Кресна" писахме преди два месеца за тотално неадекватното поведение на общински съветници от опозицията, които се опитаха да бламират участието на община Кресна в последния от изброените проекти, с неподписване на изискуемите по процедурата за участие документи ! Ето до къде води нашите опоненти партийното мислене и нека това бъде обеца на ухото за избирателите в община Кресна.

Защото, предаването на обществения интерес в името на партийните цели не е изолиран случай за ГЕРБ Кресна, а последователна политика в условията на тежък рецидив. Спомнете си поведението на общинския съветник Георги Георгиев и начинът, по който той гласува по време на Общото събрание на населението в Кресна. Да, той единствен от събралите се повече от 3 000 души гласува за влизането на ВиК Кресна в областната ВиК асоциация.

Уважаеми съграждани,

Община Кресна за първи път в своята история ще получи чакания с десетилетия общ устройствен план. Архитектурният екип работи по него вече две години и се надяваме в близко време той да стане факт. Напрактика това означава, че собствеността ще се управлява в пъти по ефективно, а работата с бъдещите инвеститори няма да предполага ненужно протакане заради административни процедури.

Верен на поетите ангажименти в моята предизборна програма, с встъпването ми в длъжност реорганизирах работата на общинската админстрация. Изготвихме с моя екип нова административна страуктура и оптимизирахме общинските дейности. Въведохме изцяло електронен вътрешен документооборот, а община Кресна е сред първите в България, която отговори на изискванията на Правителството за междуведомствен електонен обмен на данни и документи. До дни ще завършим нашия нов информационен център, за да започнем да предлагаме на гражданите на община Кресна комплексни административни услуги на най-високо, европейско ниво.

Община Кресна, за първи път в своята история, има "Кмет на гражданите", избран от всички малки населени места в Република България с население до 20 000 жители. Това е категорично доказателство, че нашите усилия в управлението се забелязват и отчитат.

Кресна е единствената българска община, в която децата до три годишна възраст получават напълно безплатно храна от детска млечна кухня ! Този изключителен факт е реалност благодарение на безкористните действия на общинските съветници от "Обединени за Кресна" и аз сърдечно им благодаря за тяхната всеотдайност и грижа за нашите съграждани.

Кресна е единствената българска община, в която за Коледа и Великден всички пенсионери, подчертавам ВСИЧКИ пенсионери, получават заслужено внимание и подкрепа от общината. Отделно от това, в празничните дни кметът и неговият екип винаги е заедно с най-нуждаещите се от внимание и грижа наши съграждани на специално организиран за тях празник.

Кресна е единствената българска община, в която и това вече е традиция, кметът с лични средства подарява на абитуриентите втора абитуриентска вечер извън страната. Излишно е да ви казвам колко добре се приема това от абитуриентите. Разгледайте профила на "Обединени за Кресна", прочетете отново тяхните писма, изпълнени с благодарност и ви уверявам, че сълзите сами ще бликнат в очите ви !

През изминалата 2018 г. нашата община чества 140 годишнина от Кресненско-Разложкото въстание. Споменът за това грандиозно събитие в българската история щеше да премине мимоходом, ако не бяха усилията на община Кресна. Както обикновено, Правителството не ни съдейства по никакъв начин, но вярвам, че ще се съгласите, че с поредицата от мероприятия, патронажа на Президента на Република България, г-н Румен Радев, партньорството с Националната библиотека "Св.Св.Кирил и Методий" и множеството национални и регионални радиостанции, а най-вече благодарение на страницата Кресненско-Разложко въстание във Фейсбук, ние превърнахме честванията в национални и върнахме достойнството на загиналите герои. Не мога да не отбележа и възстановяването на гроба на Димитър Попгеоргиев - Началник щаб на въстанието и поставянето на паметна плоча в гр.Ветрен на къщата на първия учител на Кресна, Стефан Карчев. Наследниците на тези герои вече се почетни граждани на гр.Кресна и ние се гордеем с този факт.

Община Кресна е единствената българска община, която успя, без да търси подкрепа от държавата (не че ни я предложиха), да организира Национална кампания за възстановяване на щетите от големия пожар в Пирин. За дни направихме това, което на държавата коства години безплодни усилия. Благодарни сме за помощта, която ни оказаха всички български общини, областното мюфтийство, Българската социалистическа партия, партия АБВ и десетките обикновени граждани от цялата страна, които се превърнаха в истински благодетели за пострадалите.

Обещанието за пожарна в Кресна също е факт. Нашият доброволен отряд разполага с необходимото облекло и лични предпазни средства, доставени със съдействието на Швейцарската конфедерация и автомобил, за да може при нужда да окаже компетентна и квалифицирана помощ.

И още и още .... промените за изминалите четири години са навсякъде около нас. Като идвахте насам и изкачвахте стълбите пред общинската администрация със сигурност сте забелязали и трите звези на Детски фолклорен фестивал "Веселяче". Знаете ли колко детски усмивки, радост и признание за Кресна са събрали те ?

Уважаеми съграждани,

Времето за моето изказване е твърде малко, за да продължавам с изброяването на факти за нашето управление и затова ще се огранича, като завърша със следното:

Община Кресна намери верен път за развитие и стъпка по стъпка започна да се движи напред. Безвремието, което заварихме и на което беше завещан нашия роден край завърши преди четири години. Днес, въоръжени с наученото и без да губим амбицията на началото ние продължаваме напред. Горди сме с постигнатото, но не забравяме, че Кресна е загубила много време и трябва да го наваксаме с утроени усилия.

Ние знам, можем и доказваме с действията си, че управляваме в пъти по-добре от нашите опоненти. Нашата сила е връзката с хората и както аз, така и моят екип никога няма да отстъпим от този свещен принцип.

Дълбок поклон пред хората на Кресна !

Благодаря за вниманието !

Добавете Вашия коментар

TOP