Граждани сигнализират: Бездомни кучета окупираха Благоевград, налитат на хора

05 Февруари 2020 | 12:02
5 коментара
Общество

В разгара на зимата десетки захвърлени бездомни кучета са окупирали центъра на областния град на Югозапада Благоевград и нападат хора, жалет се в социалната мрежа граждани.

„Кучета разкъсаха палтото ми в градинката между сградите на Данъчното и банята в центъра на Благоевград, оплака се благоевградчанката Соня Петрова и показа връхната си дреха, която я спасила от зъбите на песовете. Беше около 20 часа вечерта в петък, имаше доста хора в района, а аз вървях спокойно, без да тичам или да размахвам чанта. В района се мотаеха три кучета, които винаги са там, но досега не са ме закачали. Внезапно животните се нахвърлиха върху мен и захапаха долния край на новото ми палто, подарък от близките ми за скорошния ми рожден ден. Имах късмет, че беше дълго, около коляното, та спаси краката ми, иначе щях да съм жестоко нахапана. Развиках се за помощ и младежи наблизо ме спасиха. Вече изпитвам ужас като наближа района, а всеки ден  маршрутът ми е оттам“, притеснена написа Соня Петрова.

Това не е първият случай за кучешки нападения в района, Преди десетина дни управителката на аптека „Марешки“ Румяна Николова също се оплака, че вече не смее да минава покрай градинката пред банята заради бездомните песове, които я нападнали и захапали в тъмното на прибиране от работа.

 Край сградата на Езиковата и Математическата гимназия друга глутница бездомни са си харесали да се събират в градинката пред сградата, защото учениците редовно им подхвърлят банички или кифли. Последният случай на дръзко нападение обаче предизвика преди около 2 седмици от Професионалната математическа гимназия официално да изпратят писмена жалба до кмета Румен Томов, защото кучетата се нахвърлили над учителката по информатика в ЕГ Миглена Терзиева, разкъсали якето й и опитали да я захапят.

 „Приютът е препълнен, при 30 места в момента има 34 животни“, разказа Илияна Балева, чиято фирма „Балико“ стопанисва общинския приют. „Бяха изсипани кучета отвън, получихме сигнал миналата седмица за  района на централната градска част, при площадите пред общината и при НАП, и ходихме да ги събираме. Четири заловихме некастрирани, по това познаваме, че са докарани отнякъде“, обясни Балева. Миналата седмица прибрали и част от кучетата в района на двете гимназии до кв. „Запад“ – ЕГ и ПМГ, след сигнала с нападнатата преподавателка: „Видяхме на камерите как две кучета вървят след един мъж и едното се втурна и се нахвърли към учителката. Не знаем дали животните са частни или бездомни и  ги обгрижват. Прибрахме некастрираните животни, останалите са маркирани и кастрирани, затова помолихме хората, които им дават храна, да ги приберат и да си ги обгрижват вкъщи. Нямаме право да постъпим по друг начин. Длъжни сме като ги заловим, кастрираме и обезпаразитим да ги обгрижваме за 1-2 седмици и след това ги връщаме в ареала на местообитанието им. От неправителствените организации ни следят мното изкъсо“, обясни Балева.

В болшинството си благоевградчани са на мнение, че след като приберат бездомните кучета в приюта за определено време и, ако не се появи желаещ да ги осинови и прибере в дома си като домашен любимец кучетата трябва да се ефтаназират. 

Добавени коментари

Мечо публикува:
12 Ноември 2021 | 22:06
Тази ли пумия ненормална Николова тя събира вечер кучетата и ги храни пред вратата на аптеката и хората ги е страх да идат до вратата. Като и направиш забележка да ги храни на друго място не пред аптеката започва да убижда. Тази е пълна издухала простачка и мястото не и е там . За това ще я псуват а може и някои шамар да изяде.
Тина публикува:
05 Февруари 2020 | 14:50
Евтаназия в 21-век ? Не бъдете арогантни и глупави в тоя сайт. Грешката е н Камбитовото управление,че откраднаха парите и направиха приют за 30 кучета, а оная Балева се отчиташе в общината и изхвърляше кучетата по селата в Кресна и Дупница... Програмата е кастрирай и върни,за да намалее популацията... Глупави хора!
Wesi публикува:
05 Февруари 2020 | 14:20
Така е в милата ни татковина. 21 век - кучетата са по-важни от хората. Какво значи "нямат право"???? Това са животни, които нападат хората, а ние мълчим и търпим!!!!!!!!!! След като институциите не защитават хората (които между другото осигуряват заплатите им), хората сами трябва да се защитят. Жалко за хубавия град :(
Гери публикува:
05 Февруари 2020 | 13:32
Не само в Благоевград и в Банско е пълно с бездомни кучета,но никой не взима мерки!!
ДААА публикува:
05 Февруари 2020 | 12:38
Така тръгват заразите. И не само, кучетата са по важни от Българите. Българите само плащаме данъци и само задължения за нас. Правата за римляните и кучетата..............

Добавете Вашия коментар

TOP