Фолиевата киселина е жизненоважен витамин

26 Юни 2018 | 21:16
0 коментара
Любопитно

Фолиевата киселина е водоразтворим витамин от групата В, наричан още фолацин или фолат, открит за първи път през 1940 г. в листата на спанака. Но тъй като организмът не е в състояние да съхранява дълго време този витамин, запасите трябва да се попълват ежедневно. Термичната обработка и продължителното съхранение на продуктите могат наполовина да унищожат съдържащата се в тях фолиева киселина. По тази причина е желателно да се приемат специалните хранителни добавки със съдържание на този наистина жизненоважен витамин. 

Функциите и ползата от фолиевата киселина са огромни. Тя участва в процеса на кръвотворене, заздравяване на раните и оформяне на мускулите, освен това е необходима за всички функции, изискващи делене на клетките. 

Фолиевата киселина има значение за образуването на ДНК и РНК и осигурява нормалното делене на клетките, което е особено важно за развитието на плода. Тя спомага за изработката на необходимите химически вещества както за мозъка, така и за цялата нервна система. 

Най-важните преимущества са:

• Защитава от вродени пороци в развитието.

• Понижава риска от сърдечносъдови заболявания и инсулт.

• Понижава риска от заболяване от някои видове рак – на белите дробове, на шийката на матката, на дебелото и тънкото черво.

Има и допълнителни ползи, например:

• Помага при депресия. Изследвания показват също така, че допълнителният прием на фолиева киселина, ако тя не достига в организма, повишава ефективността от антидепресантите.

• Изследване, проведено от Оксфордския университет, показва, че фолиевата киселина играе важна роля за предотвратяване болестта на Алцхаймер.

• Полезна е при лечение на подагра и синдром на раздразненото черво.

• Помага да се съхрани здравината на костите.

Дозата е от изключително важно значение. На човек са му  необходими 400 мкг фолиева киселина на ден.

За добро състояние и профилактика на сърдечносъдовите заболявания приемайте от 400 до 800 мкг фолиева киселина на ден. Препоръчителната доза за жените, планиращи зачеване на дете, е 800 мкг на ден. На хората, страдащи от депресия, се препоръчва 400 мкг фолиева киселина на ден, но в комплекс с другите витамини от групата В. Можете да я приемате по всяко време на деня, но ако приемате фолиева киселина във вид на добавка, трябва допълнително да приемате 1000 мкг витамин В12, за да предотвратите неговия дефицит. 

Добри източници на фолиева киселина са листните зеленчуци, бобовите и пълнозърнестите продукти, портокаловият сок. Изследователите препоръчват да наблегнете на хранителните добавки, тъй като фолиевата киселина в натуралните продукти не се усвоява напълно от организма. 

Внимание!

• Сериозният дефицит от фолиева киселина относително рядко може да предизвика т.нар. мегалобластна анемия, възпаление и зачервяване на езика, хронична диария, както и забавяне растежа при децата. Особено възприемчиви към дефицита на това вещество са алкохолиците и хората, приемащи лекарствени препарати против рак и епилепсия, както и страдащите от болест на Крон и цьолиакия. Много често ниското ниво на фолиева киселина не предизвиква никакви симптоми, но повишава риска от сърдечни заболявания или вродени дефекти.

• Много големите дози (от 5000 до 10000 мкг) не носят никаква полза, а точно обратното – могат дори да бъдат опасни за хората, страдащи от ракови заболявания на жлезите, в частност рак на гърдата или рак на простатата. Освен това големите дози могат да предизвикат конвулсии у пациенти с епилепсия. Учени и медици предлагат на ден да се приемат не повече от 1000 мкг на ден. 

Яна БОЯДЖИЕВА / Zdrave.to

Добавете Вашия коментар

TOP