Фармацевти в Пиринско излизат на протест, затварят аптеки за 1 час днес

20 Февруари 2019 | 10:30
0 коментара
Общество

Недоволството на фармацевтите е заради изисквания, касаещи системата за верификация на лекарствата и въвеждането на нов софтуер за контрол върху лекарствата.

Oт 15:00 до 16:00 часа по-голяма част от аптеките ще бъдат затворени.

От 5 февруари 2019 година, фармацевтите, работещи в аптеки, започнаха протестни действия.

Те носят сигнални жилетки върху белите престилки, за да привлекат вниманието на обществеността, че системата убива българските аптеки, потиска оказването на фармацевтични грижи за пациентите, води малките и средни предприятия в аптечния бранш към фалити.

Националната аптечна камара настоя за незабавно свикване на преговори между представители на аптеките и правителството. Към днешна дата цари пълен законодателен и управленски хаос, който по всякакъв начин стимулира монополите в здравеопазването, урежда интересите на големите международни концерни-производители на лекарства в ущърб на българските аптеки и българските пациенти. Аптекарите са против недомисленото въвеждане на четири нови мерки, без правителството и пряко финансово заинтересуваните от тях организации да покрият разходите за тях и да се допитат до нас, като експерти, как е най-ефективният начин за въвеждането им!

В случай, че не бъдем поканени на разговори, част от аптеките в България ще затворят врати за един ден на 20 февруари 2019 година (сряда), предупредиха от Националната аптечна камара още в началото на месеца.

 

Добавете Вашия коментар

TOP