ЕК не вижда напредък в борбата с корупцията, мониторингът над България остава

21 Май 2020 | 11:34
3 коментара
Политика

Новата Европейска комисия не е доволна от напредъка на България в борбата с корупцията. Затова планира да запази Монторинга за сътрудничество и проверка. Преди месеци правосъдният министър Данаил Кирилов обеща да си подаде оставката, ако мониторингът се запази. По времето на предишния шеф на ЕК Жан-Клод Юнкер имаше обещания към София, че монигорингът ще падне. Новият председател Урсула Фон дер Лайен обаче не вижда напредък на страната ни.

Сегашната ЕК не е съгласна с българските управляващи по отношение на борбата с корупцията. В т.нар. Пролетен пакет с препоръки към отделните държави комисията заявява, че продължи наблюдението си върху България.

В един от документите се посочва, че страната ни е постигнала сериозен напредък в реформите по отношение на борбата с корупцията - констатация, повтаряна и в предишните редовни доклади на ЕК, които едновременно с това изтъкваха, че напредъкът не е достатъчен. Сега сме в почти същото положение - ЕК подчертава, че са нужни "солиден брой окончателни присъди за корупция по високите етажи на властта, за да се изгради доверие у обществото".

Комисията изброява още проблеми – криминалните разследвания, непропорционалната натовареност между отделните съдилища, както и повишаването на ефективността на прокуратурите по места.

Друг нерешен въпрос е прането на пари.

Засега никой в България не е коментирал позицията на ЕК. Не е ясно и дали правосъдният министър Кирилов е готов да се раздели с поста си.

Добавени коментари

А-а-а бе! публикува:
21 Май 2020 | 12:34
Скрийте го тоя мушмурок!
Не е ясно. публикува:
21 Май 2020 | 12:33
С коя корупция ще се бори властта,след като всички в нея са на върха на корупцията.Те не могат да се борят сами със себе си.
Кой е този... публикува:
21 Май 2020 | 12:29
...хубавец на снимката??? Нещо ченето му се е охлабило на една страна?! Ама пък снимка му намерихте или сега излиза от тоалетната?

Добавете Вашия коментар

TOP