ДОБРИ НОВИНИ ЗА МАЙКИТЕ В САНДАНСКИ! За първо дете ще получават по 500 лв., 900 лв. за второ, 1500 лв. за трето

24 Декември 2016 | 08:54
0 коментара
Общество
ДОБРИ НОВИНИ ЗА МАЙКИТЕ В САНДАНСКИ! За първо дете ще получават по 500 лв., 900 лв. за второ, 1500 лв. за трето

Община Сандански е спечелила проект на стойност 1.4 млн. лв. за ремонт и реконструкция в Земеделската професионална гимназия „Климент Тимирязев”. Добрата новина бе оповестена от зам. кмета Г. Трайков на сесията на ОбС вчера, тъй като кметът Кирил Котев е в отпуск по болест. Инвестицията от Европейския съюз е в размер на 1 190 000 лева, от националния бюджет сумата е 210 000 лева, а от общинския бюджет – 12 000 лева. Срокът за изпълнение е 30 месеца, съобщи зам. кметът Г. Трайков.

Преди старта на последното си редовно заседание за 2016 г. съветниците получиха торба с подаръци за Коледа. Заседанието започна с близо половин час закъснение заради проблем с електронната система. Наложи се да бъде доставен нов компютър.

След това близо три часа съветниците дебатираха по приемане на новата наредба за отпускане и изплащане на еднократни парични помощи за стимулиране на раждаемостта в община Сандански. Основният дебат се завъртя около финансовата инжекция, която ще получават майките за стимулиране при раждане на второ, трето и четвърто дете. Въпреки че ПК към Общинския съвет по здравеопазване с председател д-р Димитър Станоев, който поради лични ангажименти пропусна заседанието вчера, е изготвила проектното предложение, то претърпя сериозни промени. Това предизвика недоволството на съветника инж. Димитър Димитров. Той се опита на няколко пъти да предложи за гласуване предложението на комисията, но не получи подкрепата на останалите.

Началото на дебатите постави съветникът Явор Аргиров, който предложи финансовият стимул за майките да е 500 лева за първо дете, 1000 лева за второ и 1500 лева за трето и следващо дете. Според предложението на ПК за стимулиране на раждаемостта за първо дете финансовата помощ за неграмотна майка трябва да е 100 лв., с основно образование - 300 лева, със средно - 400 лева, и за майки, завършили висше образование, сумата бе 800 лева. За второ дете комисията е предложила съответно за майка без образование 100 лв., с основно образование - 400 лева, със средно - 600 лева, и с висше образование - 1000 лева. За трето дете сумата за необразован родител бе 100 лева, с основно образование - 500 лева, със средно - 700 лева, и с висше образование - 1100 лева. При раждане на близнаци и тризнаци майката да получи за всяко едно дете по 800 лева.

Съветникът д-р Виолета Ждрапанска предложи сумата да бъде уеднаквена - за първо дете 500 лева, за второ - 600 лева, и за трето - 700 лева. Това нейно предложение също не получи благословията на мнозинството съветници.

Като компромисен вариант съветникът Николай Шаламандов предложи за първо дете финансовият стимул да е равен на една минимална заплата, за второ дете - две минимални заплати, и за трето дете - три минимални заплати. И неговото предложение не събра 15 гласа.

Председателят д-р Георги Синански за да потуши създалата се ситуация, обяви десетминутна почивка за консултации между политическите партии. След това бе постигнат консенсус. Я. Аргиров обяви постигнатото решение - за първо дете сумата да е 500 лева, за второ - 900 лева, и за трето - 1500 лева.

Молбата за финансово стимулиране родителите ще депозират в деловодството на Общинския съвет, средствата ще се разпределят със заповед на кмета Кирил Котев. До финансов стимул ще имат достъп майки, навършили 18 години, с условието, че и двамата родители са със средно образование и са жители на община Сандански. Няма да се изплащат финансови стимули на родители, които са осъждани или имат задължения към общинската хазна. Това бе предложението, направено от съветника Георги Батев.

При осиновяване освен изброените условия е необходимо детето да е до 10-годишна възраст. Одобрените за еднократните помощи семейства ще ги получат до 10 дни след издаване заповед на кмета Кирил Котев.Струма

Добавете Вашия коментар

TOP