Добрата новина: Боровата гора над Благоевград се съживява

24 Юли 2020 | 16:12
0 коментара
Общество

„Боровата гора над Благоевград се съживява, успешно се възстановяват и останалите борови насаждения в региона, които бяха нападнати от Ръждивата борова листна оса – опасен вредител, който нанесе огромни поражения върху боровите насаждения през пролетта“ – съобщи инж. Дамян Дамянов, директор на Югозападното държавно предприятие. Това стана по време на среща с медии и експерти в местността „Заева поляна“ над Благоевград – едно емблематично и обичано от жителите и гостите на града място, известно с Православния кръст, но и с красивата борова гора, която за съжаление доскоро изглеждаше като изсъхнала. 

 Инженер Дамянов обясни, че поради обективни причини, най-вече пандемията от COVID-19, планираното пръскане на площите в края на април не е било реализирано, поради невъзможността да бъде наета фирма за целта.

„Знаете, какво бе състоянието на площите, ръждиво-кафяви. Имаше доста становища, че нарочно ги оставяме така, за да може след това да ги изсечем. Ние още тогава казахме, че това е вредител, който нанася щети, но не фатални. Тоест, иглолистата пожълтяват и опадват, но самото дърво е живо и в рамките на два – три месеца се възстановяват иглолистата, което може да се види във всички дървета наоколо“ – обясни инж. Дамянов.

  Той бе категоричен, че подобно е положението и в другите, около 330 огнища в Югозапада – от Дупница до Кресна, навсякъде иглолистните дървета се съживяват, но продължават да се правят наблюдения, какво се случва с вредителя.

  Директорът на Югозападното държавно предприятие съобщи още, че тази есен се планира пръскане срещу боровата процесионка в Горско стопанство – Петрич. Вече са сключени договорите с фирмите за третирането на площите с препарати.

  В момента основната задача на експертите е да се наблюдава естественото възобновяване в освободените площи и да се прави  залесяване, което тази година е с 1500 декара повече, отколкото средногодишното. Тоест, над 4500 декара ще залеси предприятието, като една голяма част ще бъдат в площите, които пострадаха от пожара в Кресненското дефиле.

  „Какавидите вече са в почвата. През август и септември се взимат проби от специални площадки, които се изпращат в Лесозащитна станция – София. Там, в лабораторията определят колко са женски, колко са мъжки, по това определят жизнеността им, дали следващата година ще са в диапауза или ще са жизнени, и прогнозираме дали ще се налага пръскане. И миналата година беше извършено, ние знаехме, че ще е силно нападението, но поради обективни причини, пръскането бе невъзможно“  – обясни инж. Вера Станишева от Югозападното държавно предприятие, според която в средата на декември ще стане ясно, дали ще е необходимо пръскане през пролетта на следващата година или не.

 Инж. Дамянов съобщи още, че в петък е приключил одитът по сертификацията на предприятието по международни стандарти, получаването на сертификатите и лиценза се очаква до два месеца.

Добавете Вашия коментар

TOP